Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2019 10:10

Mesto Ilava pozýva v piatok a sobotu na tradičný Bartolomejský jarmok


Ilustračný výrez plagátu


Dvojdňové podujatie plné hudobných, tanečných a folklórnych vystúpení sa koná aj vďaka finančným prostriedkom z Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.


Tradičný Bartolomejský jarmok v Ilave je oslavou konca leta, bohatej úrody a  Sv. Bartolomeja, na ktorého sviatok jarmok pripadá.

Bartolomejský jarmok sa koná vždy koncom augusta v centre Ilavy, mesta na strednom Považí.

História jarmokov v Ilave, má dávnu tradíciu siahajúcu až do 15. storočia. Ilava dostala viacero privilégií o vykonávaní jarmokov. Najstaršie získala v roku 1430 od kráľa Žigmunda. Na jarmoku dominujú výrobky remeselníckeho charakteru od hrnčiarov, kováčov, čipkárov, medovnikárov, rezbárov, predavačov slamených výrobkov, drotárov, šperkárov. Atraktívnosť jarmoku umocňuje kultúrny program s vystúpením hudobných, tanečných a divadelných súborov, folklórnych skupín, dychovej hudby.

Autor: Zdroj: slovakia.travel


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Koniec leta oslávia Bartolomejským jarmokom
Aj tento rok sa bude od 19. - 20. augusta konať v Ilave tradičný Bartolomejský jarmok. Výrobky ľudových remeselníkov, stánky s občerstvením, stretnutia s priateľmi, kultúrny program, kolotoče a mnoho iného neodmysliteľne patrí k pravému jarmoku.
viac
19.07.2022
Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov
Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
21.09.2023
Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku
V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.
viac
15.02.2024
Trnavský Májový kvet sa rozšíri, tradičný jarmok obohatí
Organizačné zabezpečenia dvoch nosných spoločenských akcií v Trnave, veľtrhu Májový kvet a Tradičného trnavského jarmoku (TTJ), odsúhlasili na utorkovom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. Povolili zmenu v štruktúre a rozsahu podujatí už od nadchádzajúceho ročníka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %