Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
30.07.2022 08:55

Mesto Hnúšťa získalo záhradu Mariássyovcov, kúpiť chce i miestny kaštieľ


Hnúšťa - ilustračná snímka (TASR)


Mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota získalo do svojho majetku záhradu Mariássyovcov, pozemky v historickom parku odkúpilo priamo od šľachtickej rodiny. Odkúpiť by chcelo aj miestny kaštieľ, ktorý je najstaršou budovou v meste. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor mesta Roman Lebeda.


Samospráva za kúpu historického parku zaplatí rodine Máriássyovej v splátkach počas piatich rokov vyše 60.000 eur. Šľachtický rod záhradu vlastnil niekoľko storočí s výnimkou obdobia po roku 1945, keď bol majetok rodiny znárodnený. Záhrada bola rodine vrátená počas reštitúcie v roku 1996, jej oficiálny názov je Záhrada 1. mája.       

"Ak by sme rodinu neoslovili o odkúpenie pozemkov, poslední dvaja potomkovia rodu Máriássy, ktorí sa ešte narodili v Hnúšti, by o niekoľko rokov umreli a nevedno, ako by sa zachovali potomkovia, či by lukratívne pozemky v centre mesta nepredali niekomu inému," vysvetlil primátor.       

Samospráva tiež oslovila majiteľa kaštieľa a niekdajšieho sídla šľachtického rodu. Zanedbanú historickú stavbu v centre mesta by chcela odkúpiť a zrevitalizovať s pomocou európskych dotácií.       

"V prípade, že by sa ju podarilo získať do vlastníctva mesta, mohla by sa z tohto starobylého sídla rodín Kubínyi, Fáy a Máriássy v budúcnosti stať budova, do ktorej by sa vrátil život a bola by využívaná pre občanov a návštevníkov mesta," dodal Lebeda.    

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2017
V Trebišove spoznávali krásy historického parku
Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.
viac
01.06.2018
Kaštieľ v Nižnej Šebastovej je na predaj
Počas stredajšieho rokovania prešovského mestského zastupiteľstva poslanec Martin Lipka (Smer-SD) navrhol, aby mesto kúpilo renesančný kaštieľ zo 17. storočia s priľahlými pozemkami a nádvorím v mestskej časti Nižná Šebastová.
viac
09.07.2019
Park pri andrássyovskom kaštieli ožije v sobotu piknikom
Atmosféru dôb minulých prinesie do parku pri andrássyovskom kaštieli v Betliari v Rožňavskom okrese historický piknik, ktorý tamojšie Múzeum Betliar (MB) organizuje v sobotu 13. júla od 14.00 h.
viac
16.03.2022
Mesto Prešov kompletne zrevitalizuje park Pánska záhrada
Mesto Prešov plánuje v tomto roku začať s obnovou a revitalizáciou parku Pánska záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu bude možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %