Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.06.2022 12:35

Mesto hľadá miesto na ovocný sad so vzácnymi starými odrodami


Ilustračná snímka.


Mesto Topoľčany sa zapojí do projektu Zelený sad. Bude ho tvoriť 30 drevín. Pôjde predovšetkým o staré vzácne odrody jabloní, hrušiek a jedlých trvaliek.


Garantom projektu je mimovládna nezisková organizácia CEEV Živica. "Tá zaručí vysokú úroveň ekologického a permakultúrneho dizajnu, kde sa dreviny navzájom pozitívne ovplyvňujú. O sad sa bude po jeho založení starať mesto v spolupráci s verejnosťou," informovala radnica.

Sad bude mať okrem úžitkového aj vzdelávací charakter. Pri vysadenej zeleni budú inštalované náučné tabule s informáciami o význame pestovania starých odrôd a o ich prínose pre biodiverzitu a adaptáciu na klimatickú zmenu.

Mesto v súčasnosti hľadá vhodné miesto, kde by nový sad mohol vzniknúť. So žiadosťou o pomoc sa magistrát obrátil aj na verejnosť. "Pomôžte nám nájsť najvhodnejšie miesto na tento projekt a zapojte sa tak do jeho prípravy. Spomedzi navrhnutých lokalít vyberieme najvhodnejšiu z hľadiska rozlohy, dostupnosti, inžinierskych sietí a ďalších faktorov," uvádza sa vo výzve mestského úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2022
Na sídliskovom mestskom pozemku v Topoľčanoch vznikne nový ovocný sad
V Topoľčanoch vznikne tradičný ovocný sad so vzácnymi starými odrodami stromov. Sad vznikne v rámci projektu Zelený sad, za ktorým stojí občianske združenie (OZ) Živica.
viac
14.11.2022
Nový unikátny sad ponúkne staré odrody ovocia
V Topoľčanoch v pondelok začali vysádzať nový komunitný ovocný sad, ktorý budú tvoriť predovšetkým vzácne staré a krajové odrody. Podľa radnice ide o unikátny projekt, ktorý je na Slovensku prvým svojho druhu.
viac
15.03.2023
Komunitný Zelený sad ponúka jarnú školu ovocinárstva
Komunitný Zelený sad, ktorý na jeseň vyrástol v Topoľčanoch, po zimnom období ožíva. Ako informovala radnica, 17. marca sa tu uskutoční prvá jarná škola ovocinárstva.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %