Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.04.2023 12:35

Mesto Handlová pre zvýšené náklady nakoniec jasle z IROP budovať nebude


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestské zariadenie starostlivosti o deti do troch rokov samospráva Handlovej nakoniec z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) nepostaví.


Projekt skomplikovali zvýšené náklady na výstavbu, mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom marca schválili vypovedanie zmluvy s poskytovateľom nenávratného finančného príspevku (NFP), ktorým je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Mestské jasle plánovala samospráva vybudovať v areáli Senior centra, prepojiť tak mali dve generácie. Pôvodne mala výstavba jaslí a súvisiacej infraštruktúry stáť viac ako 346 000 eur, riadiaci orgán IROP mestu na tento účel schválil NFP vo výške viac ako 379 000 eur.

Pôvodný vybraný dodávateľ prác požiadal ešte začiatkom roka 2022 o zvýšenie zmluvnej ceny o viac ako 130 000 eur, odôvodnil to zvýšenými cenami stavebných materiálov, no mesto tieto prostriedky nemalo k dispozícii. Zmluvu s ním vypovedala samospráva v júni minulého roka, začiatkom tohto roka realizovala nové verejné obstarávanie, najnižšia ponuka na výstavbu jaslí predstavovala 517 883,93 eura. Ani po výške dodatočného príspevku k NFP, ktorá môže byť maximálne 20 percent z objemu už poskytnutých finančných prostriedkov, nedisponuje mesto peniazmi na dofinancovanie neoprávnených výdavkov, ozrejmila radnica.

"Koncom marca tiež prišiel na mesto list z MIRRI, že nás vyhodnotili ako vysoko rizikový projekt z pohľadu ukončovania programového obdobia a začatia finančného plnenia nášho projektu," doplnil vedúci oddelenia projektov Mestského úradu v Handlovej Peter Cagáň. Pripomenul, že výstavbu jaslí po finančnej stránke mala samospráva zrealizovať do konca tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
V Handlovej dokončili opravu 950 štvorcových metrov výtlkov
V Handlovej v okrese Prievidza dokončili v apríli opravu 950 štvorcových metrov výtlkov. Podľa hovorkyne mesta Jany Paulínyovej bola celková zmluvná cena opráv so spoločnosťou Stavby Nitra takmer 40 000 eur.
viac
04.01.2021
Handlová chce zabezpečiť revitalizáciu vnútrobloku i vybudovať detské jasle
Samospráva Handlovej plánuje v tomto roku zabezpečiť revitalizáciu vnútrobloku na Morovnianskej ceste i vybudovať detské jasle. Zabezpečiť chce i ďalšie investičné akcie, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
06.08.2021
Handlovská samospráva zabezpečí výstavbu jaslí za viac ako 340 000 eur
Samospráva Handlovej zabezpečí výstavbu zariadenia pre deti do troch rokov. Jasle za viac ako 340.000 eur vzniknú v nevyužitých priestoroch v areáli Senior centra, čím mesto prepojí dve generácie.
viac
04.06.2022
Radnica v Handlovej bude hľadať možnosti, ako postaviť jasle
Handlovská radnica bude hľadať možnosti, ako postaviť zariadenie starostlivosti pre deti do troch rokov. Projekt, na ktorý získala fondy Európskej únie, musela ukončiť. Investíciu zastavili vysoké ceny stavebných materiálov, stavba by sa totiž predražila približne o 130.000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %