Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.01.2020 03:10

Mesto chce v Meštianskom dome zriadiť múzeum a galériu


Meštiansky dom v Prievidzi. Snímka zdroj: codnes.sk


Prievidza chce v časti zrekonštruovaného Meštianskeho domu na Námestí slobody zriadiť Mestské múzeum a galériu Imricha Vysočana. Svojím zámerom chce prispieť k zachovaniu identity, rozvoja kultúry a starostlivosti o kultúrne dedičstvo hornej Nitry a Prievidze.


Na vybavenie muzeálnych priestorov a galérie bude žiadať i dotáciu, rozhodli o tom na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci.       

"Účelom tohto projektu je získanie investície na zariadenie a vybavenie Meštianskeho domu, v ktorom chceme zriadiť Múzeum a galériu Imricha Vysočana. Chceme nakúpiť nábytok, ozvučenie, osvetlenie, počítačovú techniku," načrtol Ivan Benca, vedúci referátu pre projekty a investície Mestského úradu v Prievidzi.       

Celková výška investície podľa neho predstavuje 75.601 eur, dotáciu žiada mesto vo výške 50.000 eur a 25.000 eur chce investovať zo svojich zdrojov. "Financie na tento účel budeme žiadať od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Či sme boli so žiadosťou úspešní, sa dozvieme do dvoch alebo troch mesiacov," dodal.       

Objekt Meštianskeho domu bol v zlom technickom stave a značne poškodený vlhkosťou. Súčasťou stavebných prác bola výmena celej nosnej konštrukcie krovu, ako aj sanácia objektu. Rekonštrukcia a adaptácia pamiatky bola zameraná aj na revitalizáciu dvorovej časti s dôrazom na jej úžitkovo-rekreačnú funkciu vrátane prístupovej komunikácie. Práce zahŕňali i obnovu architektonických, výtvarných, umelecko-remeselných a remeselných detailov, omietkových vrstiev. Do rekonštrukcie investovalo mesto viac ako 1,4 milióna eur.     

"Všetky prízemné priestory už máme obsadené, nájomcovia si zariaďujú svoje prevádzky a uskutočňuje sa i schvaľovacie konanie s pamiatkovým úradom, ktorý sa vyjadruje k interiérom, aby to zodpovedalo účelu tejto historickej budovy," priblížil konateľ Správy majetku mesta Prievidza Ján Martiček. Prízemné priestory získali do nájmu hlavne živnostníci, s prevádzkou by mali začať v najbližších mesiacoch.       

Nadzemné priestory budú slúžiť kultúrno-spoločenskému účelu, teda múzeu. Samospráva pôvodne chcela priestory za symbolickú cenu prenajať Hornonitrianskemu múzeu v Prievidzi, ktoré tam mohlo zriadiť časť svojej expozície. S Trenčianskym samosprávnym krajom, ktorý je zriaďovateľom múzea, sa však nedohodla.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
13.04.2018
Pri rodinných domoch pribudne 3050 kontajnerov na biologický odpad
Poprad pripravuje rozšírenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu. Na základe výzvy, ktorá bola zameraná na triedený zber odpadov a na ich mechanicko-biologickú úpravu, podala samospráva v októbri 2016 projekt, ktorým sa uchádzala o prostriedky z OP Kvalita životného prostredia.
viac
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
08.02.2021
V Trnave začína vznikať kreatívne centrum
Trnavská župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %