Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
02.05.2022 10:35

Mesto chce takmer za dva milióny eur zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Lučenec chce s pomocou eurofondov zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov za celkovú sumu takmer dva milióny eur.


Podanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky na projekty revitalizácie vnútrobloku na sídlisku Rúbanisko II a rekonštrukciu vnútrobloku medzi ulicami Erenburga a Kuzmányho schválili mestskí poslanci. Vyplýva to z uznesení zo štvrtkového (21. 4.) zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Revitalizácia vnútrobloku na sídlisku Rúbanisko II má podľa dôvodovej správy stáť viac ako 910 000 eur. Podľa mesta ide o priestor s rozsiahlymi zatrávnenými plochami, na ktorých sa nachádzajú detské ihriská, materská škola a množstvo chodníkov. Vypracovaný projekt rieši úpravu peších ťahov a ich povrchov, vybudovanie vodozádržných opatrení, úpravu a doplnenie zelene, odstránenie poškodeného a doplnenie nového parkového mobiliáru.

"Riešené územie nepôsobí mestotvorne, je mierne zdevastované. Integrovaním vodozádržných opatrení a navýšením podielu novej vzrastlej zelene sa prispeje k zadržiavaniu vody v krajine, a tiež aj k biodiverzite v území," uvádza mesto v dôvodovej správe.

V rámci druhého projektu, ktorý sa týka priestoru medzi ulicami Erenburga a Kuzmányho, samospráva počíta s rekonštrukciou spevnených plôch, dažďovej kanalizácie, verejného osvetlenia i detského ihriska. Pribudnúť by mali i stojany na bicykle a v priestore pred garážami by betónové plochy mali nahradiť zatrávňovacie dlaždice.

Ako vyplýva z dôvodovej správy, celkový rozpočet rekonštrukcie vnútrobloku Erenburga-Kuzmányho prevyšuje sumu 1 080 000 eur a celkové oprávnené výdavky predstavujú vyše 680 000 eur. Viac ako 435 000 eur tak mesto plánuje dofinancovať z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Ružinov pripravil workshop na vypracovanie projektov pre granty
Tohtoročná grantová výzva mestskej časti Ružinov je už v plnom prúde. Na zlepšenie komunitného života v Ružinove môžu v rámci nej ľudia získať od 500 do 5 000 eur. Stačí napísať zaujímavý projekt. Ako nato sa dozvedia záujemcovia už túto stredu 25. januára 2017 na ružinovskom miestnom úrade.
viac
04.11.2019
Mesto Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %