Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.04.2023 12:35

Mesto bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom takmer 300 miliónov eur


Košice.


Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške takmer 300 miliónov eur. Na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí to schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).


Košice tak vystupujú z rozpočtového provizória. Poslanci zároveň schválili ďalší úver, slúžiť má najmä na vyrovnanie rozpočtu. V tomto roku tak prijali úvery v celkovej výške 14,9 milióna eur.

Celkový rozpočet na rok 2023 je zostavený ako prebytkový vo výške dvoch miliónov eur. Prebytok je vytvorený z poplatku za rozvoj, ktorý je určený na kapitálové výdavky, a v nasledujúcom roku bude prerozdelený medzi mesto a mestské časti (MČ). Celkové príjmy predstavujú 298,19 milióna eur a výdavky 296,19 milióna eur.

Diskusia o návrhu rozpočtu medzi vedením mesta a poslancami trvala približne pol roka. Primátor Jaroslav Polaček to zdôvodnil rôznymi opatreniami a balíčkami zo strany štátu, ktoré Košice pripravili o milióny eur. Museli tak robiť ústupky. "Bude možno menej kultúry a vecí, ktoré sa týkajú toho, aby sa naše mesto mohlo ďalej posúvať. No som veľmi rád, že sa nám podarilo udržať investičné akcie. Na tie si berieme úver," povedal. Peniaze z úverových zdrojov sú určené napríklad na výstavbu telocvične pri základnej škole Želiarska, dofinancovanie a prípravu projektov z eurofondov či prekrytie strechy ľadovej plochy Športovo-zábavného areálu na Alejovej ulici.

Podľa primátora mesto rokuje s vládou, aby mu boli odpustené niektoré úvery. "Chceme zabojovať o to, aby nám to, čo zobral, odpustil v bankových úveroch, ktoré máme priamo od štátu," doplnil.

Napriek jednohlasnému schváleniu rozpočtu s ním poslanci nie sú úplne stotožnení. Pripomínali však, že ide o materiál, ktorý je možné počas roka upraviť. Aktuálne ho označili za nie ideálny alebo sa vyjadrili, že aj "zlý rozpočet je lepší ako žiadny".

"Po mesiacoch rokovania to už viacerí poslanci vzdali. Niektorí povedali, že je dôležité ho schváliť najmä pre organizácie, ktoré v provizóriu vyslovene krvácali," uviedol poslanec a zároveň starosta MČ Sídlisko KVP Ladislav Lörinc, ktorý kritizoval komunikáciu a proces tvorby rozpočtu.

S rozpočtom nie sú spokojné ani malé MČ. Prerozdelenie podielových daní nepovažujú za spravodlivé.

Čo sa týka investícií, v rozpočte sa počíta napríklad s peniazmi na dofinancovanie výstavby nájomných bytov v lokalite Jesenského, na vybavenie športovej haly Angels aréna, modernizáciu oválu a vybudovanie nového ihriska pre malý futbal pri ZŠ Starozagorská či dofinancovanie školského športového ihriska pri ZŠ Janigova.

Na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty pôjde viac ako 15 miliónov eur a na výstavbu, údržbu a rekonštrukciu verejného osvetlenia takmer 5,2 milióna eur.

Kapitálový transfer pre Správu mestskej zelene vo výške 2,7 milióna eur má okrem iného slúžiť na rekonštrukciu horizontálnych vrtov sídliska Dargovských hrdinov, Hrajúcej fontány na Hlavnej ulici či krematória.

V rámci dopravy je pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) celkovo vyčlenená suma viac ako 32,3 milióna eur. Suma 800 000 eur je určená na parkovaciu službu, respektíve na parkovacie automaty, skenovacie vozidlo či softvér.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2021
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 265 miliónov eur
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako potvrdil primátor Jaroslav Polaček, rozpočet je vyrovnaný.
viac
14.12.2022
Žilina bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 97,58 milióna eur
Mesto Žilina bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 97,58 milióna eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na utorňajšom zasadnutí.
viac
14.02.2023
Lučenec bude v roku 2023 hospodáriť s rozpočtom vo výške 31 458 685 eur
Mesto Lučenec bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 31 458 685 eur. Samospráva v najbližších mesiacoch neplánuje výraznejšie investície a pre súčasnú ekonomickú krízu sa chce zamerať hlavne na zabezpečenie služieb občanom.
viac
14.03.2023
Mesto stále nemá rozpočet, v provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011
Mesto Košice stále nemá schválený rozpočet na tento rok. V provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %