Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.05.2023 12:35

Mesto bude súčasťou združenia Smart Cities klub


Na archívnej snímke pohľad na fontánu a v pozadí výškovú budovu na Námestí SNP v Partizánskom. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Partizánske sa stane súčasťou občianskeho združenia Smart Cities klub. Získa tak podporu pri realizácii mestských inovácií, ako je nízkouhlíková doprava, revitalizácii priestorov či efektívnom využívaní financií v novom programovom období.


Členstvo v klube odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom apríla.

"Smart Cities je klubom miest, ktoré si navzájom zdieľajú skúsenosti v oblasti zavádzania smart technológií. Hlavne ide o záujmovú skupinu, ktorá má záujem vplývať spoločne so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska a ďalšími organizáciami na to, aby legislatívne prostredie a podpora miest boli čo najväčšie," načrtol primátor Jozef Božik.

Samosprávy, i tá partizánska, si chcú podľa neho brať príklady z praxe z dlhodobých členských krajín Európskej únie, štátov zo západnej i severnej Európy a aplikovať ich v prostredí na Slovensku.

"Zároveň ide o platformu, kde sú veľké krajské i menšie okresné mestá. Ide o sídla, kde primátori navzájom aktívne komunikujú so združením podnikateľov. Vytvárame platformu aj pre diskusiu s inštitúciami najmä ústrednej štátnej správy, ako sú napríklad ministerstvá či Úrad pre verejné obstarávanie," priblížil ďalej Božik.

Pilotné schémy Smart cities klubu môžu podľa radnice mestu priniesť zvýšenú lokálnu a regionálnu zamestnanosť, a to najmä v oblasti inovatívnych riešení, rozvoj obyvateľstva, oživenie centier v súlade s udržateľnými princípmi rozvoja miest. Samospráva od členstva v klube tiež môže očakávať novú formu komunikácie s obyvateľmi mesta, využívanie obnoviteľných foriem a zdrojov energií, dôraz na lokálne potraviny a potravinovú sebestačnosť či efektívnu dopravu.

So Smart Cities klubom partizánska samospráva dlhodobo spolupracovala a od tohto roka bude i aktívnym priamym členom, dodal primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2019
Lučenec sa uchádza o členstvo v združení Smart Cities klub
Mesto Lučenec sa chce stať členom občianskeho združenia (OZ) Smart Cities klub, ktoré slúži na výmenu skúseností a spoluprácu pri príprave stratégií i programov na vytváranie inteligentných miest. Podanie žiadosti o prijatie za člena zoskupenia schválili mestskí poslanci.
viac
28.09.2019
Mesto Levice sa chce zaradiť medzi samosprávy s konceptom Smart cities
Mesto Levice plánuje vstúpiť do občianskeho združenia Smart Cities klub. Motiváciou je zvýšenie kvality života obyvateľov mesta vďaka konceptu Smart cities, ktorý využíva digitálne a komunikačné technológie na zvýšenie kvality života v mestách.
viac
30.09.2019
Nórsky deň – zbližovanie slovenskej a nórskej kultúry
V stredu 2. októbra sa uskutoční ďalší ročník podujatia Nórsky deň. Jeho súčasťou bude odborný seminár aj obľúbené popoludnie pre rodiny s deťmi, ktoré majú záujem bližšie spoznať túto severskú krajinu a život jej obyvateľov. Podujatie sa pravidelne koná od roku 2013.
viac
29.09.2023
ZMOS a Smart Cities Klub podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a predseda Smart Cities Klub, o.z., Miloslav Jurík podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci medzi obidvoma organizáciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %