Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.12.2019 02:10

Mesto bude realizovať len projekty, na ktoré získalo dotácie


Primátor mesta Sobrance Pavol Džurina, archívna foto. Foto: TASR/AP


Rozpočet mesta Sobrance na rok 2020, ktorý mestskí poslanci odsúhlasili na svojom rokovaní vo štvrtok (12. 12.), nepovažuje primátor Pavol Džurina za "rozvojový".


 Ako uviedol pre TASR, samospráva bude v nasledujúcom roku realizovať len projekty, na ktoré sa jej podarilo získať externé zdroje.

Takmer všetky projekty, ktoré mesto plánuje v roku 2020 zrealizovať, boli rozpočtované už na rok 2019. Jedinou výraznejšou investičnou akciou, ktorá k nim so schvaľovaným rozpočtom pribudla, je rekonštrukcia dvoch zariadení pre seniorov. "Vláda nám tu nechala finančné prostriedky na rekonštrukcie denného centra pre seniorov v Komárovciach, ale chceme pripraviť aj nové denné centrum pre seniorov z klubu, ktorý pôsobí v meste," priblížil zdroje financovania tejto aktivity Džurina s tým, že výška nenávratného príspevku predstavuje sumu viac ako 0,3 milióna eur. Z rovnakých zdrojov pochádza i 15 000 eur na investíciu do infraštruktúry miestneho kúpaliska. Ako Džurina ozrejmil, v pláne je rekonštrukcia volejbalového ihriska a pokiaľ to rozpočet dovolí, areál rekreačného zariadenia by sa mohol rozrásť i o hracie prvky pre deti.       

Do nového roka prenesenými investičnými akciami sú rekonštrukcia budovy základnej umeleckej školy s predpokladanými nákladmi vo výške viac ako 670-tis. eur, výstavba komunitného centra s rozpočtom takmer 0,5 milióna eur, rekonštrukcie materskej školy a učební v dvoch základných školách či revitalizácia medziblokových priestorov na Tyršovej ulici. V januári plánuje samospráva podľa Džurinových slov zrealizovať poslednú etapu obsiahleho projektu "Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu", počas ktorej budú obyvateľom dodistribuovávať záhradné kompostéry.       

Rozpočet mesta Sobrance na rok 2020 v sume 9 152 762 eur je navrhnutý ako vyrovnaný. Bežné príjmy vyčíslené na sumu 6 604 772 eur zahŕňajú i zisk z poplatku za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. Predpokladajú ho v sume 187-tis. eur. Úpravou výšky poplatkov za odpad samospráva očakáva v tejto položke nárast o 56-tis. eur oproti prognózam na rok 2019, výdavky na zber a likvidáciu odpadu odhadla na sumu o 15-tis. eur vyššiu ako tento rok.       

Z bežného rozpočtu vyčlenila sobranská samospráva na chod a aktivity technických služieb mesta sumu vo výške 360-tis. eur. Centrum voľného času bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 125-tis. eur. Sociálnu oblasť podporí mesto finančnými prostriedkami vo výške viac ako 0,6 milióna eur. Okrem iného sú určené na financovanie bežných výdavkov zariadenia sociálnych služieb a komunitného centra, pokrytie výdavkov súvisiacich s prácou terénnych sociálnych pracovníkov a tiež opatrovateliek, či na poskytovanie príspevku na stravovanie dôchodcov. Športové aktivity obyvateľov podporí samospráva dotáciami v celkovej výške 60-tis. eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2020
Kremnica chystá z rozpočtu aj obnovu Zechenterovho domu
Mesto Kremnica bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 6 506 347 eur, poslanci návrh rozpočtu schválili na novembrovom mestskom zastupiteľstve.
viac
16.12.2020
Mesto upustilo z viacerých plánovaných investícií na rok 2021
Viacero plánovaných investícií z budúcoročného rozpočtu Sobraniec počas jeho prípravy pre nedostatok finančných zdrojov vypustili. Uviedol to primátor mesta Pavol Džurina. O návrhu rozpočtu na roky 2021 - 2024 má v utorok popoludní rozhodnúť mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
22.12.2020
Handlová plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Samospráva Handlovej plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 15 miliónov eur. Radnica naplánovala i viacero investícií, tie chce financovať z fondov Európskej únie.
viac
07.01.2021
Mesto chce v roku 2021 dokončiť viacero nákladných projektov
Mesto Medzilaborce bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 9,8 milióna eur. Kapitálové výdavky predstavujúce takmer 3,6 milióna eur majú slúžiť prevažne na dofinancovanie viacerých finančne náročných investičných akcií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %