Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.04.2020 10:30

Fiľakovo pristúpilo k úsporným opatreniam


Mestský úrad vo Fiľakove.


Koronakríza výrazne ovplyvní mestský rozpočet. Samospráva počíta s výpadkom príjmov vo výške viac ako jeden milión eur. Pristúpila k ráznym opatreniam.


Ako informovala prednostka mestského úradu Andrea Mágyelová, upravený rozpočet, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom aprílovom zasadnutí, ráta s poklesom HDP vo výške 5 percent a s obmedzujúcimi opatreniami zo strany vlády na dva mesiace. Pri tomto scenári by mesto na podielových daniach prišlo o bezmála 711-tisíc eur. „Rátame tiež s výpadkami príjmov v oblasti školstva, daní, z nájmov nebytových priestorov mesta a kultúrno-spoločenských podujatí. Výsledná suma bude preto, aj pri tomto scenári, ešte vyššia,“ spresnila prednostka. Situácia však podľa jej slov bude zrejme horšia, než s akou ráta upravený rozpočet. „Deň pred zasadnutím nášho zastupiteľstva boli zverejnené prognózy Inštitútu finančnej politiky, podľa ktorých bude pokles HDP pri dvojmesačných opareniach na úrovni 7,2 percenta. Najhorší scenár ráta s poklesom 12,5 percenta, čo by bolo pre nás katastrofálne. Len pre porovnanie, počas krízy v roku 2009 bol pokles 5,5 percenta,“ doplnil primátor mesta Attila Agócs.

Vedenie sa vzdalo odmien, poslanci platov

Podľa primátora muselo mesto nájsť zdroje na pokrytie výpadkov v príjmoch. „Po dohode s viceprimátorom mesta Attilom Visnyaim som zastupiteľstvu poslal list, ktorým sa vzdávam odmien vo výške 42,3 percenta môjho platu, čo ovplyvní aj plat viceprimátora. Budeme tak poberať len základný plat,“ konkretizoval primátor. Po ich vzore sa navýšenia platu vzdala aj hlavná kontrolórka Mihályová a poslaneckých platov sa na obdobie trvania krízy vzdalo aj 12 poslancov mestského zastupiteľstva. Traja poslanci z klubu SMK sa platov nevzdali, venujú ich občianskemu sektoru. Zastupiteľstvo tiež schválilo pozastavenie činnosti komisií. OZ FTC bude mať počas trvania mimoriadneho stavu pozastavené čerpanie dotácie z mestského rozpočtu a primátor s prednostkou vyzvali aj občianske združenia, ktorým boli na tento rok schválené dotácie z mestskej kasy, aby prehodnotili ich čerpanie. „Podujatia povolené aj tak nebudú a nám pomôže každá úspora,“ doplnil primátor.

Škrtať budú projekty aj investície

Mesto pristúpilo aj k škrtom v oblasti investícií. V rámci plánovaných projektov sa zrealizujú len tie, v ktorých má mesto už zazmluvnené dotácie. „V tomto roku sme tiež plánovali asfaltovanie za 250-tisíc eur. Väčšinu sme museli preložiť na ďalšie roky. Zrealizujeme len obnovu ulice Hviezdoslavovej, avšak aj tú len v prípade, že sa situácia ohľadne krízy nezhorší,“ povedal primátor. Obnovovať sa nebudú ani chodníky v meste či cintoríne. Mesto dokončí len obnovu tých chodníkov, ktoré boli poškodené pri ukladaní vedenia optických káblov súkromnými spoločnosťami. „Na ich obnovu použijeme peniaze, ktoré nám, v rámci „odškodného“, dali tieto firmy,“ doplnil. Investovať nebudú ani do nového vybavenia pre Verejnoprospešné služby mesta (VPS). Poslanci tiež odsúhlasili zníženie príspevkov pre MsKS o 18-tisíc eur na zabezpečenie vybavenia budovy a ďalších 13-tisíc eur na zabezpečenie činnosti MsKS , Hradnému múzeu o 15,5-tisíc eur.

Znižovať budú aj platy zamestnancov

Druhá časť úsporných opatrení sa týka platov mestských zamestnancov. Tých mesto rozdelilo do troch kategórií. V prvej kategórii sa podľa primátora nachádza tzv. „prvá línia“, t. j. pracovníci VPS, mestskí policajti, miestna občianska poriadková služba, terénni sociálni pracovníci či pracovníci komunitného centra, ktorí naďalej prichádzajú do kontaktu s ľuďmi. Zaradení sem boli aj učitelia základných škôl. Im ponechali stopercentné úväzky i platy. V druhej kategórii sú vychovávateľky, kuchárky školských jedální, upratovačky či učiteľky v škôlkach, ktorým mesto, na základe nariadení vlády, v tejto situácii nevie dať prácu. Im znížili platy, z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa, na 80 percent. V poslednej kategórii sa nachádzajú zamestnanci mestského úradu a kultúrnych inštitúcií, ktorým samospráva skrátila úväzky na 0,8 a alikvótne znížila platy.

Celkovo mesto na zavedených opatreniach ušetrí približne 823-tisíc eur. „Žiaľ, tieto opatrenia nemusia byť definitívne. Prognózy sa neustále menia, zatiaľ stále k horšiemu. Ak sa to nezmení, budeme musieť pristúpiť aj k prepúšťaniu. Celkový výpadok príjmov môže ovplyvniť rozhodnutie vlády, že aj samosprávy môžu byť oprávnenými žiadateľmi finančných kompenzácií výpadku príjmov, nie len podnikateľský sektor. Aj my sme zamestnávatelia, v našom prípade dokonca druhí najväčší v mikroregióne,“ uzavrela prednostka.

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
07.05.2020
Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity
Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %