Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
17.08.2023 01:30

Mestá sú náchylné na výskyt tepelných ostrovov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestá sú náchylné na výskyt tepelných ostrovov. Nepriepustné povrchy nahromaďujú teplo a mestá sa nedokážu dostatočne ochladiť ani v noci.


Mestá sú zároveň husto obývané, extrémne horúčavy preto negatívne ovplyvňujú najmä ich obyvateľov. Na sociálnej sieti na to poukázal Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

"V Bratislave k horúčavám prispieva vysoký podiel nepriepustných povrchov. Centrum mesta preto zažíva najviac tropických nocí - priemerne viac ako šesť. Veľa takýchto povrchov sa nachádza aj v industriálnych a nákupných častiach na východe mesta, v lokalite Nivy, Nové Mesto, ale aj Petržalka," skonštatovali analytici.

Košice sú podľa nich na tom lepšie. Napríklad v Starom Meste je tropických nocí priemerne menej ako dve. Najviac zastavanými tam sú Staré Mesto, Džungľa, priemyselné, nákupné a dopravné časti hlavne na juhu mesta.

"Extrémnym horúčavám sa musíme začať prispôsobovať. Pomôže napríklad dobrá dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale aj kvalitne naplánované mestá. K adaptácii prispejú opatrenia ako ochrana mestských lesov, parky so stromami a vodné plochy, ktoré ochladzujú svoje okolie, či vodná infraštruktúra vo verejnom priestore, ako sú fontánky s pitnou vodou," priblížil IEP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
21.06.2016
V Michalovciach dnes začínajú dni mesta
Vystúpením detí michalovských základných škôl sa začínajú dnes popoludní Dni mesta Michalovce. Séria podujatí bude prebiehať až do nedele (26. 6.).
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
03.05.2023
Fiľakovo by privítalo koncepčnejšie výzvy na zmiernenie klimatickej krízy
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec považuje za prínosné, ak by štát výrazne zjednodušil proces uchádzania sa o dotácie na zníženie dôsledkov klimatickej krízy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %