Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.11.2016 10:00

Mestá na Gemeri poplatku za rozvoj naklonené nie sú


Ilustračná snímka zdroj: gemer.org


Mestá na Gemeri miestny poplatok za rozvoj v budúcom roku zaviesť neplánujú. Tvrdia, že prípadných investorov nechcú zaťažovať ďalšími poplatkami.


      "Čo sa týka môjho názoru som zásadne proti a bol by som veľmi rád, keby to u nás nebolo zavedené, pretože sme zaostalý región. Vítame každú investíciu, ktorá do mesta príde a neviem si predstaviť reakciu investora ktorého by sme zdanili, ja osobne by som sa hanbil. Myslím si, že sa to týka výsostne väčších miest ako Bratislava a okolie alebo možno Košíc," uviedol pre TASR primátor Rožňavy Pavol Burdiga.       

Téme poplatku sa podľa jeho slov budú venovať na sedení s poslancami 9. novembra.       

Podobný názor má i samospráva v Gelnici. Poplatok za rozvoj od začiatku budúceho roka nezavedú. "Nechceme totiž zaťažovať občanov ďalšími povinnosťami. Rovnako je to i v prípade firiem či potenciálnych investorov," uviedol Milo Janáč z Mestského úradu v Gelnici.       

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudne účinnosť 1. novembra. Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Pripisujú sa mu tri funkcie - príjmová, rozvojová a protikorupčná.       

Príjem z poplatku môžu samosprávy použiť ako kapitálové výdavky v prípade výstavby škôl a škôlok, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ale aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry, rozširovanie a údržbu verejnej zelene.       

Vplyv na výšku poplatku budú mať údaje zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané stavebníkovi. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Miestny poplatok za rozvoj samospráva nezavedie
Mesto Bánovce nad Bebravou nezavedie miestny poplatok za rozvoj. Rozhodla o tom radnica spolu s bánovskými mestskými poslancami.
viac
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
09.12.2016
V Bratislave sa bude od nového roka vyberať miestny poplatok za rozvoj
V hlavnom meste sa bude od januára budúceho roka vyberať miestny poplatok za rozvoj. Odsúhlasilo to dnes bratislavské mestské zastupiteľstvo s tým, že sadzba poplatku za každý štvorcový meter realizovanej stavby na celom území hlavného mesta bude pri stavbách na bývanie 35 eur.
viac
30.04.2019
Pri Gruntovačke Gemerčania upratovali turisticky atraktívne miesta
Gemer má svojim návštevníkom čo ponúkať. Aby sa ľuďom na Gemeri páčilo, zapojili sa dobrovoľníci z Rožňavy, Tornale a Muráňa do upratovacej akcie Jarná gruntovačka. Počas uplynulého víkendu sa nad Rožňavou vyčistilo od náletových drevín okolie Kalvárie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %