Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
17.07.2024 05:15

Mestá a obce organizujú k výročiu prijatia deklarácie vatry zvrchovanosti


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Partizánske


Pri príležitosti 32. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR organizujú mestá a obce kultúrno-spoločenské akcie a vatry zvrchovanosti.


Tieto podujatia poskytujú príležitosť nielen osláviť, ale aj zamyslieť sa nad minulosťou a budúcnosťou. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.         

Deklarácia o zvrchovanosti SR je podľa ZMOS-u základným dokumentom, ktorý potvrdzuje právo slovenského národa na sebaurčenie a samostatnosť. "Význam tohto aktu sa odráža nielen na národnej úrovni, ale aj v každodennom živote našich miest a obcí. Tie zohrávajú kľúčovú úlohu v budovaní a udržiavaní demokratických hodnôt a prosperujúcej spoločnosti," pripomína Božik a zdôraznil potrebu pripomínať si a nezabúdať na hodnoty slobody, demokracie a solidarity, ktoré stoja na základoch slovenskej štátnosti.         

Od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky uplynulo v stredu 32 rokov. Poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady ju prijali 17. júla 1992. Bolo to v čase, keď bolo Slovensko ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, ale už prebiehali rozhovory českej a slovenskej politickej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Výročie prijatia deklarácie je pamätným dňom Slovenskej republiky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
21.10.2016
Združenie miest a obcí hornej Nitry si pripomenulo štvrťstoročnicu
V piatok 23. septembra sa v Dome kultúry v Kanianke zišlo približne 170 hostí, aby si pripomenulo 25 rokov od vzniku združenia. Stretli sa takmer všetci súčasní primátori i starostovia a viac ako päťdesiatka bývalých starostov. Medzi hosťami bol aj predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
25.08.2021
Výročie SNP oslávia v Lehote pod Vtáčnikom i ohňostrojom
Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomenie verejnosť 29. augusta divadelným predstavením i ohňostrojom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %