Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2023 08:25

Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka


Ilustračná snímka: (tasr).


Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka. Priblížiť má hospodárenie v lese, s pôdou i s vinohradmi. Povedal to riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.


Ako ďalej informoval, jeho dĺžka bude približne 4,8 kilometra. Na jar začali podľa jeho slov lokalitu upratovať. "Vyčistili náletové dreviny, frézovali pôvodné chodníky a cesty. Spevnili tiež vozovku, aby po nej mohli jazdiť aj cyklisti," priblížil s tým, že náučným chodníkom tak bude viesť trasa aj pre nich.

Poznamenal, že Babka bude mať v prvej fáze 16 tabúľ, súčasťou budú aj oddychové miesta a lavičky z prírodného dreva. "Ľudia sa tam dostanú aj teraz, nie je to však ešte vyznačené ako náučný chodník," objasnil s tým, že jeho sprístupnenie naplánovali počas tohtoročného leta.

Primátorka Modrého Kameňa Mária Bednárová pripomenula, že náučný chodník sa skončí na začiatku mesta v lese. Turisti sa z neho dostanú na cestu a pokračovať môžu na modrokamenské námestie i na hrad Modrý Kameň, kde je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea.

Hrad otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu v sobotu (29. 4.). Okrem stálych expozícií čaká návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory na expozíciu vinohradníckej tradície regiónu. V tejto sezóne pribudla na hrade aj cukráreň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Chodník korunami stromov v Bachledovej doline sprístupnia v piatok
Návštevníci Bachledovej doliny neďaleko obce Ždiar v okrese Poprad sa v piatok (29. 9.) budú môcť vybrať na prechádzku do korún stromov. Stavba chodníka, ktorej maximálna výška dosahuje 24 metrov, sa blíži do finále. V Bachledovej doline však ešte stále prebiehajú montážne práce a úpravy okolia.
viac
11.09.2019
Trio ekoaktivistov na pracovnej návšteve v okrese Veľký Krtíš
Osvetovú misiu začali v niekdajších kúpeľoch Šóšár, v Želovciach debatovali o problémoch poľnohospodárskeho školstva, vo Veľkom Krtíši bolo hlavnou témou vinohradníctvo a v Modrom Kameni aj záchrane gaštanice.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
16.09.2022
V Horných Hámroch vzniká nový eko areál Pekný les
V Horných Hámroch v okrese Žarnovica vzniká nový eko areál Pekný les. Areál v tesnej blízkosti križovatky nových cyklotrás v Kľakovskej doline buduje nezisková organizácia Stefani.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %