Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.11.2022 08:25

Ľudia si môžu prenajať vianočný stromček, po sviatkoch sa vráti do prírody


Ilustračná snímka.


Aj tento rok si môžu ľudia v Košiciach prenajať vianočný stromček od Správy mestskej zelene (SMsZ). Následne po sviatkoch bude vysadený v okrasnej škôlke.


"Tradične ponúkame na prenájom 100 kusov kontajnerovaných vianočných stromčekov. S ich prípravou začíname vždy počas jari, keď sa vykopú zo škôlky a vysadia sa do kontajnerov. Následne je im dopriaty čas na prekorenenie a adaptáciu, čo výrazne zvyšuje ich šancu na prečkanie obdobia Vianoc v teplej izbe. Po sviatkoch sa stromčeky vracajú do Okrasnej škôlky v Bernátovciach, kde sa opätovne vysádzajú do voľnej pôdy," uviedol hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Peter Sasák.

Ako povedal, po skúsenostiach sa rozhodli využívať výhradne smrek pichľavý. Ide podľa neho o druh, ktorý je s veľkou obľubou pestovaný ako vianočný stromček pre svoju krásnu striebristú farbu ihličia a odolnosť voči odpadu.

"Samotný stromček má výšku 120 až 150 centimetrov. Táto veľkosť sa nám ukazuje ako najuniverzálnejšia, keďže s nádobou stromček dosahuje výšku 170 až 200 centimetrov, čo je vhodné do väčšiny bytov a domov," doplnil Sasák.

Kontajnerovaný stromček je podľa jeho slov alternatíva pre každého, kto zmýšľa ekologicky a nechce kupovať rezaný či umelý stromček. "Pri dodržaní našich pokynov na starostlivosť stromček pobyt v izbe prežije a dostáva druhú šancu na život vo voľnej pôde našej okrasnej škôlky. Keďže ide o stromčeky vypestované u nás, je to lokálny produkt, ktorým sa minimalizuje aj uhlíková stopa. Pravý živý stromček prináša aj ďalšie výhody, keďže má výraznú vôňu, čistí vzduch v miestnosti, zvlhčuje ho a prináša kúsok prírody domov," vysvetlil Sasák.

Zapožičané stromčeky bude SMsZ od 15. decembra postupne rozvážať a následne po 8. januári ich postupne začne sťahovať späť. Dovoz aj odvoz stromčeka je v cene služby prenájmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Košičania si aj tento rok môžu prenajať vianočný stromček
Už po štvrtýkrát ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach možnosť prenájmu vianočného stromčeka v kontajneri.
viac
19.11.2019
Do centra mesta priviezli tohtoročný vianočný stromček
Od pondelka je v centre Košíc umiestnený tohtoročný vianočný stromček. Smrek obyčajný mestu darovala rodina z obce Herľany, ktorá ho plánovala vyrúbať z bezpečnostných dôvodov.
viac
29.04.2022
Oslavy dňa mesta odštartujú v piatok dídžejmi aj svetelnou párty
Podujatím Košice (DJ´s) On Air a svetelnou párty odštartujú v piatok oslavy Dňa mesta Košice. Tohtoročná otváracia show sa začne na Hlavnej ulici o 17.00 h.
viac
13.09.2022
Bratislavu a Košice opäť prežiari Biela noc, 13. ročník sa začne 16. septembra
Festival súčasného umenia Biela noc sa vracia do Bratislavy a Košíc s bohatým medzinárodným zastúpením. Trinásty ročník podujatia sa začne v Bratislave v piatok 16. septembra, následne sa presunie do Košíc 23. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %