Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.04.2021 04:00

Lučenec zriadi mestský sad, ovocné stromy chce vysadiť aj na sídliskách


Ilustračná snímka.


Mesto Lučenec plánuje zriadiť mestský ovocný sad na Vinici, výsadbu ovocných stromov chce uskutočniť aj na sídliskách Rúbanisko II a III.


Na projekte, ktorého cieľom je vytvoriť nový komunitný priestor s pridanou hodnotou, samospráva spolupracuje s občianskym združením Jánošík Novohrad. Informovala o tom vedúca kancelárie primátorky mesta Mária Bérešová.

Výsadba v mestskom ovocnom sade má nadväzovať na historicky zaniknutý sad, zastúpené v ňom budú staré a krajové odrody ovocných drevín z Novohradu. „Sad v blízkej budúcnosti predstaví verejnosti prístupnú zbierku genetických zdrojov na ďalšie šírenie, výskum a šľachtenie, zároveň je aj priestorom na realizáciu vzdelávacích podujatí, ako sú ovocinárske a pomologické kurzy, ochutnávky a exkurzie,“ uviedla Bérešová.

Súčasťou mestského sadu má byť i Apidomček, ktorý má návštevníkom umožniť spoznávať environmentálne a ekologické aspekty biodiverzity, v ktorej človek a životné prostredie predstavujú jeden ekosystém. Umiestnenie včelstiev v ovocnom sade navyše zabezpečí úspešné opelenie ovocných drevín. Pre podporu života rôznych druhov hmyzu chce mesto v sade vysadiť i kvetinovú lúku a liečivé bylinky.

Na sídlisku Rúbanisko II v súčasnosti v blízkosti jedlého lesa vzniká i hmyzí hotel. Jednoduchá konštrukcia slúži ako domov pre rôzne živočíchy vrátane včiel samotárok, ktoré chce týmto spôsobom mesto umiestniť do jedlého lesa. Hmyzí hotel bude po dokončení zároveň obsahovať aj mapu jedlého lesa, zoznam vysadených odrôd, ich históriu a využitie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2021
Na školské dvory by sa mohli vrátiť ovocné stromy
Na 106 školách v regióne západného Slovenska by mali počas jari pribudnúť "netradiční učitelia" v podobe ovocných stromov. Slúžiť budú pre interaktívne vzdelávanie detí z materských škôl a žiakov základných škôl.
viac
04.04.2022
Na Sídlisku KVP vznikol ovocný sad
Na košickom Sídlisku KVP vznikol prvý ovocný sad. V uplynulých dňoch samospráva spolu s dobrovoľníkmi vysadila na lúke medzi Stierovou a Dénešovou ulicou dokopy 43 ovocných stromov.
viac
08.03.2023
Popri cyklotrase smerujúcej do Lučenca vysadia 250 ovocných stromov
Cyklotrasu, ktorá spája obec Halič s mestom Lučenec, bude lemovať 250 nových ovocných stromov.
viac
26.03.2024
V sade na Banisku vysadili ďalšie ovocné stromy, je ich už vyše sto
Breznianska samospráva prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Brezno pre občanov sa zapojila do jarného kola iniciatívy Nadácie Ekopolis Sadíme budúcnosť a získala 2200 eur na zveľadenie sadu v rekreačno-oddychovej lokalite na Banisku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %