Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.04.2023 11:40

Lesnícke dni sa vracajú do Zvolena, ich témou je zdravie lesa a ľudí


Snímka zdroj: (vlm.sk).


Lesnícke dni sa po troch rokoch vracajú do Zvolena, mesta lesníctva. Uskutočnia sa 21. apríla na Námestí SNP a ich témou bude zdravý les pre zdravých ľudí.


Ako informuje Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene, ktoré je hlavným organizátorom podujatia, zdravie je téma, ktorá sa dotýka každého človeka. "Aj preto celoslovenské Lesnícke dni 2023 ideovo rozvíjajú tento koncept, pretože lesy liečia nielen telo, ale i dušu," uvádza NLC.

Lesníci pre verejnosť na zvolenskom námestí ponúknu aktivity lesnej pedagogiky, cvičenie s palicou, prvú pomoc v lese, rozhovory pre dušu so psychologičkou, avesterapiu, canisterapiu, lesnícke pochúťky a poľovnícky guľáš. Nebudú chýbať ukážky lesníckych činností, poľovníctva či včelárstva. Nielen symbolicky sa v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR k Lesníckym dňom pridáva i organizovaný odber – Zelená kvapka krvi.

"Výsledkom práce lesníkov, dlhodobo a odborne starajúcich sa o lesy, je prostredie, z ktorého má spoločnosť okrem najekologickejšieho materiálu, teda dreva, i mnoho ďalších zdravých produktov ako sú divina, liečivé čaje, sirupy, džemy, med, huby, prírodná kozmetika a iné," povedal k téme generálny riaditeľ NLC Peter Balogh.

Lesnícke dni majú tiež za cieľ upriamiť pozornosť na 125 rokov lesníckej vedy a výskumu. Aj preto je časť odborného programu venovaná predstaveniu inovatívnej a aj vo svetovom meradle unikátnej 3D CT linke na skenovanie guľatiny dreva ako súčasti Centra excelentnosti lesnícko-drevárskeho komplexu LignoSilva.

Aktivity pod hlavičkou Lesníckych dní sa uskutočnia aj v iných regiónoch Slovenska, napríklad v Bratislave, Kežmarku, Trenčíne, Hlohovci, Banskej Štiavnici, Košiciach, Čiernom Balogu. Podujatie sa koná od roku 2007, a tak v tomto roku vstupuje do 17. ročníka svojej realizácie, a to pod záštitou dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2019
Lesnícke dni chcú živou učebňou čo najviac priblížiť ľudí k lesu
Les ako živá učebňa je témou piatkového otvorenia Lesníckych dní vo Zvolene. Organizátori každoročne prichádzajú s novou témou, tohtoročnou sú Lesy a vzdelávanie, ktorú vyhlásila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ako nosnú pre tohtoročný Medzinárodný deň lesov.
viac
26.05.2022
Dni mesta Zolen 2022
Zvolenčanov poteší Adam Ďurica aj „Marinári“, nebude chýbať sprievod, jarmok ani tradičný Deň prevencie.
viac
08.06.2023
Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií
Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie.
viac
27.07.2023
Hlavné mesto si opäť pripomenie slávne korunovačné časy
Bratislava sa na tri dni vráti v čase a znova sa stane Prešporkom. Slávne korunovačné časy hlavného mesta priblížia obyvateľom i návštevníkom Bratislavské korunovačné dni (28. - 30. 7.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %