Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
23.08.2024 01:10

Ku kritikom navrhovaných zmien v zálohovom systéme sa pridala aj SPPK


Ilustračná snímka (TASR)


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s navrhovanými zmenami zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a dôrazne ho odmieta. Pre TASR to v piatok uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.


Proti návrhu zákona Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR sa doteraz vyjadrili opozičné strany a pripomienky si uplatnilo aj Ministerstvo financií SR.         

"Novela zákona o zálohovaní je protizákonná, protiústavná a v rozpore s právom Európskej únie, pričom MŽP ju s nikým nekonzultovalo. Správca zálohového systému nie je štátny a štát na neho neprispel jediným centom. Navrhované prevzatie manažérskej kontroly de facto znamená vyvlastnenie bez kompenzácie, čo je v úplnom rozpore so slovenským aj európskym právom," upozornila komora.         

Rezort životného prostredia má podľa nej kontrolné právomoci na mimoriadne vysokej úrovni aj mimo navrhovanej novely zákona, a preto neexistuje dôvod na takýto krok. Výhrady si mali predstavitelia komory uplatniť taktiež počas rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR, pričom aktuálne čakajú, že predkladateľ návrhu zákona sa bude ich zásadnými pripomienkami dôsledne zaoberať.         

Novela zákona o zálohovaní z dielne MŽP má zvýšiť dohľad ministerstva nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom. Ministerstvo chce tiež zaviesť oprávnenie odvolávať a vymenovať svojich zástupcov do správnej rady. Zároveň chce obmedziť maximálnu výšku príjmov z nevyplatených záloh, s ktorou môže správca nakladať, a to na 20 % za predchádzajúci kalendárny rok.         

Správca zálohového systému je nezisková organizácia, ktorá na základe zákona koordinuje fungovanie systému pre jednorazové zálohované nápojové obaly.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2020
Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.
viac
16.12.2020
Ministerstvo financií vypracovalo aktualizáciu Systému finančného riadenia
Ministerstvo financií Slovenskej republiky vypracovalo aktualizáciu Systému finančného riadenia štrukturálnych fondov, Kohézneho fondu a Európskeho námorného a rybárskeho fondu na programové obdobie 2014 - 2020, verziu 3.1 (ďalej aj „Systém finančného riadenia”).
viac
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
23.08.2021
Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viaceré zásadné pripomienky k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %