Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
15.02.2022 11:35

Krajská knižnica pripravuje digitalizáciu vzácnych historických diel


Ilustračná snímka.


Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre pripravuje digitalizáciu regionálneho fondu a publikácií v jej študovni. Rôzne vzácne a historické diela tak budú pre záujemcov o štúdium dostupnejšie.


Viac ako stovku významných prác bezplatne zdigitalizuje Centrum vedecko-technických informácií v rámci projektu Partnerské knižnice. "Po sprístupnení budú k dispozícii bádateľom, študentom a širokej verejnosti. Zdigitalizovaný fond Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre bude obsahovať diela regionálnej literatúry, spoločenskovedné publikácie, náučné slovníky a beletriu. Široké je aj časové rozpätie. Od roku 1864 do roku 1987. Dokumenty sú v slovenskom, českom a maďarskom jazyku," informovala knižnica.

V jej regionálnom fonde sa nachádzajú knihy venované hlavne mestu Nitra a okoliu. "Ich tvorcami sú významní autori. Spomenúť môžeme knihu Pribinova Nitra: 833-1933. Mimoriadne hodnotnou je aj Pamätná kniha vysviacky slovenských biskupov. Zachytáva udalosti vysvätenia Karola Kmeťka za nitrianskeho biskupa, Jána Vojtaššáka za spišského a Mariána Blahu za banskobystrického biskupa," uviedla riaditeľka knižnice Ingrid Meňky.

Ako pripomenula, najstaršie zdigitalizované dielo z fondu knižnice bude Miestopis nitrianskej župy z roku 1864. "Kniha nesie názov Nyitra megyének fekvése, halárai, kiterjedése, felosztása, čo v preklade znamená Poloha, hranice, rozsah a členenie Nitrianskej župy. Ide o prvé vydanie a autorom je Jósef Nagy. Zdigitalizovaný knižný fond v študovni ponúkne aj náučné slovníky i historické knihy, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva a pre ich evidenciu a ochranu platia osobitné právne predpisy. Sú určené predovšetkým na výskumné účely," pripomenula Meňky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2019
Týždeň slovenských knižníc otvoria darcovia krvi
Kvapkou krvi odštartuje v pondelok 4. marca Krajská knižnica Karola Kmeťka (KKKK) v Nitre sériu podujatí, ktoré pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc. Akcie určené detským i dospelým čitateľom potrvajú až do piatka 8. marca.
viac
24.06.2020
V mestskej knižnici pribudlo takmer 700 kníh
Fond Mestskej knižnice v Liptovskom Hrádku sa rozrástol o 681 knižných titulov. Ide najmä o beletriu pre dospelých, deti a mládež.
viac
26.01.2021
Krajská knižnica bude od 27. januára otvorená pre verejnosť
Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene bude od 27. januára pre verejnosť otvorená v obmedzenom režime. Čitateľov a návštevníkov o tom informuje jej oficiálna webstránka. Mimo prevádzky bola pre šírenie nového koronavírusu.
viac
11.05.2023
Krajská knižnica organizuje zbierku hračiek pre deti
Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre pomôže občianskemu združenie Podaj mi ruku pri nefinančnej zbierke. Jej cieľom je zozbierať pred nadchádzajúcim dňom detí hračky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %