Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.09.2021 05:40

Kraj pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy


Ilustračná snímka (tasr)


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva túto problematiku rieši napríklad aj pri revitalizačných projektoch na obnovu budov vo svojom vlastníctve.


 Pre TASR to uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. Podľa nej kraj pri každom projekte rieši zníženie energetickej náročnosti objektu, možnosť zadržiavania a opätovného využívania dažďovej vody na pozemku, prípadne postupného vsakovania do podložia. Dodala tiež, že sú to aj možnosti budovania zelených striech, priepustných povrchov na parkoviskách, či výsadby zelene. „Kraj aktuálne spracúva strategický dokument Envirostratégia BBSK. V ňom sa venuje aj téme zmeny klímy, navrhuje opatrenia a v druhej polovici roka 2021 bude pripravovať s aktérmi v kraji akčný plán aktivít,“ spomenula s tým, že pomôcť by mali minimalizovať nepriaznivé dôsledky zmeny klímy.       

Pripomenula tiež, že jedným z plánovaných opatrení na území kraja je výsadba líniovej zelene, ktorá pôsobí ako prirodzený atmosférický filter. „Zachytáva mikroskopické prachové častice a rôzne znečisťujúce látky, napríklad ozón, oxidy dusíka, síry a amoniak,“ zdôraznila. Prispieva tiež k znižovaniu celkového znečistenia ovzdušia a úrovne smogu. „Najmä vo veľkomestách a sídelných aglomeráciách, zadržiava vodu v krajine, pozitívne vplýva na krajinný obraz a prispeje k zvýšeniu ekologickej stability,“ doplnila.       

Najnovšiu správu o hodnotení vplyvov globálneho otepľovania zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC). Vyplýva z nej, že priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia, čo je o desať rokov skôr, ako uvádzali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP). Pracuje aj na zákone o klíme, ktorý má Slovensku pomôcť zbaviť sa emisií spôsobujúcich globálne otepľovanie.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2021
Mesto Dudince pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy
Mesto Dudince v Krupinskom okrese pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva plánuje nákup komunálnej techniky. Uviedla to Monika Sliacka z tamojšieho mestského úradu.
viac
20.08.2021
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva buduje dažďové záhrady a nové aleje stromov. Pre TASR to uviedol Branislav Mikšík z tlačového oddelenia mesta.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
20.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijal Banskobystrický kraj viacero opatrení
Zachytávanie dažďovej vody zo striech i zníženie energetickej náročnosti objektov. Aj to sú opatrenia, ktorými Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Avizuje však aj ďalšie riešenia. Potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %