Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.08.2021 04:19

Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy


Snímka: SHUTTERSTOCK


Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva buduje dažďové záhrady a nové aleje stromov. Pre TASR to uviedol Branislav Mikšík z tlačového oddelenia mesta.


„Mesto si uvedomuje vážnosť klimatickej zmeny. V rámci svojich možností sa dlhodobo snaží o zmierňovanie jej dosahov,“ spomenul s tým, že v rámci rozvoja zelenej infraštruktúry a vodozádržných opatrení revitalizujú stromoradia. „Aktuálne na ulici Bratov Veselovcov alebo Štefana Moyzesa budujeme dažďové záhrady a nové aleje stromov. Tie budú napríklad vo vnútrobloku na Hrnčiarskej ulici alebo na ulici Bystrický rad,“ podotkol. „Zakladáme trvalkové záhony v zelených pásoch ulíc a sadíme stromy na biodiverzitných lúkach,“ zhrnul.       

Podľa neho jednou z posledných činností bolo vytvorenie extenzívnej zelenej strechy na budove vo vlastníctve mesta. „Cieľom je revitalizovať čo najviac podobných miest, ktoré vykazujú zvýšené teploty. Mesto sa snaží tieto aktivity dopĺňať aj prechodom na zelené hospodárstvo. Zaviedli sme zber drobného elektroodpadu a batérií prostredníctvom špecializovaných kontajnerov,“ zdôraznil a doplnil, že na zber bioodpadu a kuchynského odpadu buduje samospráva na niektorých miestach polopodzemné kontajnery.       

Najnovšiu správu o hodnotení vplyvov globálneho otepľovania zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC). Vyplýva z nej, že priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia, čo je o desať rokov skôr, ako uvádzali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravuje akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP). Pracuje aj na zákone o klíme, ktorý má Slovensku pomôcť zbaviť sa emisií spôsobujúcich globálne otepľovanie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2021
Kraj pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva túto problematiku rieši napríklad aj pri revitalizačných projektoch na obnovu budov vo svojom vlastníctve.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
08.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijali vo Zvolene viacero opatrení
Zadržiavanie dažďovej vody, zelené strechy i obnova parku na sídlisku Zlatý Potok. Aj to sú opatrenia, ktorými mesto Zvolen v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
02.03.2023
Parky napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, tvrdí mesto
Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %