Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
03.10.2024 11:10

Kraj chce predať historický kaštieľ Slatinka pri Lučenci, ktorý je NKP


Snímka zdroj: Pamiatky na Slovensku


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa pokúsi predať historický kaštieľ Slatinka, ktorý sa nachádza v mestskej časti Lučenca Opatová. Objekt, ktorý desaťročia slúžil na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím, je národnou kultúrnou pamiatkou.


Kraj ho v minulosti ponúkal na predaj i prenájom. Predaj kaštieľa formou obchodnej verejnej súťaže schválili krajskí poslanci na septembrovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK.         

Kaštieľ Slatinka slúžil ako sídlo domova sociálnych služieb, ktorý poskytoval starostlivosť ľuďom s mentálnym postihnutím od polovice 20. storočia. V ostatných rokoch prešlo zariadenie deinštitucionalizáciou, z periférie sa klienti presťahovali do viacerých domov v Lučenci a Vidinej, ktoré im poskytujú väčšiu mieru socializácie a slobody. Proces odštartoval v roku 2008, prebytočnosť majetku schválili krajskí poslanci v roku 2011.         

"Následne bola v roku 2011 a opakovane v roku 2012 vyhlásená obchodná verejná súťaž na predaj predmetného majetku a v roku 2021 na nájom, ktoré však neboli úspešné. Naposledy bola vyhlásená obchodná verejná súťaž na výber nájomcu areálu kaštieľa v termíne od 9. januára 2024 do 7. februára 2024 s upravenými podmienkami o započítaní investícií do predmetných nehnuteľností a/alebo ich opravy a údržbu, ktorá bola tiež neúspešná," uviedol BBSK v dôvodovej správe predloženej na zasadnutie zastupiteľstva.         

Z dôvodu neúspešnosti súťaží BBSK aktualizoval znalecký posudok, podľa ktorého bola stanovená všeobecná hodnota nehnuteľností vo výške 991.744,63 eura a všeobecná hodnota trvalých porastov a okrasných drevín v areáli kaštieľa vo výške 10.237,31 eura. V aktuálnej obchodnej verejnej súťaži tak kraj kaštieľ spolu s priľahlým parkom ponúkne na predaj za sumu minimálne vo výške hodnoty areálu. V prípade, že sa kaštieľ podarí predať, použije BBSK získané finančné prostriedky na projekty spojené s revitalizáciou svojich nevyužívaných budov.         

Novogotický kaštieľ v Slatinke postavil v roku 1860 gróf Ladislav Cébrián, od roku 1951 sa v kaštieli začali poskytovať sociálne služby pre deti s mentálnym znevýhodnením. V priľahlom parku s rozlohou približne 4,5 hektára sa nachádzajú viaceré vzácne rastliny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2018
S financovaním rekonštrukcie NKP Rusovce sa bude rátať v štátnom rozpočte
Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP), kaštieľa v bratislavských Rusovciach, by mala podľa odhadov stáť viac ako 75 miliónov eur bez DPH.
viac
28.09.2020
Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu
Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.
viac
09.10.2020
Do obnovy Thurzovho domu investuje BBSK viac ako pol milióna eur
Fasáda Thurzovho domu na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ktorý má v správe Stredoslovenské múzeum (SSM), sa po desaťročiach dočkala náležitej odbornej obnovy.
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %