Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2023 09:00

Košická župná paralympiáda ponúkla zápolenia v bedmintone či boccii


Snímka TASR


Príležitosti na športové zápolenie hendikepovaných mladých ľudí ponúkla Župná paralympiáda v Košickom kraji, ktorá sa v piatok konala v telocvični na Strednej odbornej škole (SOŠ) informačných technológií v Košiciach.


Pre desiatky účastníkov boli v programe súťaže v bedmintone, bocci či stolnom tenise, súčasťou sú aj ďalšie ukážkové športy.        

 Ide v poradí o tretiu župnú paralympiádu na Slovensku, pričom finálové kolo sa uskutoční 26. augusta v Piešťanoch. Snahou pilotného projektu Slovenského paralympijského výboru (SPV) v spolupráci so samosprávnymi krajmi je aktivizácia a zapojenie do športu zdravotne znevýhodnených detí a mládeže.         

"Chceme poskytnúť občanom so zdravotným znevýhodnením, ale najmä so zameraním na deti a mládež, možnosť skúsiť si rôzne paralympijské športy a nájsť aj záľubu a sebarealizáciu a možno do budúcna aj nájsť nových paralympisjkých víťazov," uviedol pre novinárov generálny sekretár SPV Samuel Roško. Športové aktivity podľa neho môžu hendikepovaným pomôcť prekonávať prekážky, s ktorými sa v živote stretávajú.         

Na súťaž sa prišli pozrieť aj ďalší študenti krajských stredných škôl, účastníkov prišiel podporiť aj hokejový brankár HC Košice Dominik Riečický a v exhibícii tanečného športu na vozíku sa predstavila majsterka sveta Helena Kašická s tanečným partnerom.         

Podujatie podporuje finančne aj organizačne Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý podpísal s SPV memorandum o spolupráci. "Župná paralympiáda má dať aj odkaz všetkým deťom, ktoré čelia rôznym prekážkam, či už sa s nimi narodili, alebo ich postretli počas života, aby sa neuzatvárali do seba, otvorili sa svetu, išli si zmerať svoje sily a že prostredníctvom športu dokážu prekonávať samých seba," povedal podpredseda KSK Ladislav Lörinc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
V meste obnovujú historickú Košickú bránu
V Levoči začali s rekonštrukciou historickej Košickej brány, ktorá bola súčasťou mestského opevnenia na začiatku 14. storočia. Ako priblížil viceprimátor Levoče Jozef Cvoliga, v súvislosti s rekonštrukciou historickej pamiatky je na časti Košickej ulice uzatvorená doprava.
viac
27.09.2017
Čermeľ opäť ožije svetlami, tancom a hudbou
Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúkne Košická detská historická železnica 30. septembra počas Noci svetiel.
viac
04.04.2019
Mladí ľudia chcú viac informácií o EÚ
BSK sa dlhodobo venuje komunikácii európskych tém smerom k študentom stredných župných škôl. Preto spolu s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku opäť zorganizovali diskusný event s názvom Voľby do Európskeho parlamentu 2019, ktorý sa konal v pondelok v Divadle Aréna.
viac
06.07.2022
Projekt električkovej trate pred novou budovou SND predložili do EIA
Projekt novej električkovej trate v Bratislave v úseku Košická, ktorá má viesť aj pred novou budovou Slovenského národného divadla, predložilo hlavné mesto do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie - EIA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %