Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
01.06.2024 08:52

Košice majú svoj prvý mestský med


Snímka: mesto Košice


Košice majú svoj prvý mestský med. Vytočených viac ako 50 kilogramov je úrodou štyroch včelstiev z úľov umiestnených na zelenej streche magistrátu. Počet včiel symbolicky reprezentuje približne 250-tis. Košičanov. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke.


Med bude slúžiť aj na reprezentačné účely mesta ako dar pre hostí a oficiálne návštevy.         

Keďže včely dokážu opeľovať kvitnúce rastliny do vzdialenosti dva a pol kilometra od úľa, z budovy magistrátu sa dostanú napríklad aj do Borovicového hája či do Myslavy. Ako uviedol primátor Jaroslav Polaček, s mestom uzavrel zmluvu o spolupráci, v ktorej vo vzťahu k mestu vystupuje ako riadne zaregistrovaný včelár. "Med je riadne zaevidovaný a patrí mestu Košice v zmysle zmluvy. Nájom za umiestnenie úľov na streche neplatím, pretože odplatou je práve med, ktorý včely vyprodukujú," vysvetlil.         

So starostlivosťou o včelstvá a výrobou medu pomáhal aj včelár Juraj Mikula. "Včely našli v okolí magistrátu dostatok potravy najmä z agátov, líp, púpavy a kvietkov, ktoré pravidelne dosádza Správa mestskej zelene v Košiciach. Navyše, v okolí úľov sa nepoužívajú pesticídy, čo sa rovnako podpíše pod vysokú akosť medu," vysvetlil.         

Na zelenej streche magistrátu, ktorá vznikla v rámci revitalizácie budovy, sú úle od polovice apríla. Magistrát tým chce podporiť chov včiel v meste a poukázať na ich dôležitosť pre život.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Na mestskom úrade v Kežmarku otvorili pracovisko prvého kontaktu
Pracovisko prvého kontaktu sa nachádza vo vynovených priestoroch na prízemí radnice.
viac
08.11.2016
Petíciu za zmenu parkovania s viac ako 17 000 podpismi odovzdali mestu
Petíciu za zmenu koncepcie parkovania v Košiciach s viac ako 17 000 podpismi odovzdal dnes petičný výbor na magistráte mesta.
viac
14.07.2021
Magistrát mesta Košice zaviedol elektronický vyvolávací systém
Obyvatelia mesta Košice môžu od utorka pri vybavovaní agendy na pracoviskách prvého kontaktu na magistráte využívať elektronický vyvolávací systém.
viac
15.04.2024
Letisko Košice oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu
Letisko Košice oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu do východoslovenskej metropoly. Súčasťou osláv bol štvrtkový špeciálny let Českých aerolínií z Prahy do Košíc a späť. Pri príležitosti výročia letisko podpísalo tiež zmluvu o spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %