Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
09.03.2022 02:25

Koncepcia vodnej politiky môže zmeniť prístup k vode a zlepšiť stav riek


Ilustračná snímka: (tasr).


Nová Koncepcia vodnej politiky môže zásadne zmeniť prístup k vode a zlepšiť ekologický stav riek a podzemných vôd. Uviedla to Andrea Settey Hajduchová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko), ktorý koncepciu podporuje.


Materiál podľa Settey Hajduchovej počíta s projektami obnovy riek a mokradí tam, kde to je možné a bezpečné. Počíta so spriechodňovaním či odstraňovaním migračných bariér na tokoch a  tiež s prehodnotením existujúcich lokalít pre výstavbu malých vodných elektrární. Z pohľadu dosahov na životné prostredie by sa podľa nej mali prehodnotiť už postavené elektrárne.

"Na Slovensku nie je v dobrom stave vyše 58 percent vodných útvarov, prijatím Smernice o vode sme sa, podobne ako ďalšie členské krajiny Európskej únie, zaviazali alarmujúcu situáciu zmeniť a vrátiť podzemným a povrchovým vodám dobrý stav do roku 2027," uviedla Settey Hajduchová.

Zmena prístupu k vodám je podľa nej preto, aby sa zastavil úbytok biodiverzity v riekach, prispeje k zmierneniu dôsledkov klimatickej zmeny a k udržaniu vody v krajine.

WWF Slovensko zároveň ocenil proces tvorby Koncepcie vodnej politiky, do ktorého prizvali odborníkov a inštitúcie z rôznych oblastí a sektorov.

Koncepciu vodnej politiky SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050 predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania. Zastaviť má pokles množstva podzemných vôd, znečisťovanie vôd, zabezpečiť dostatok pitnej vody v regiónoch a postupne obnoviť poškodené vodné útvary. Má zabezpečiť aj vhodný manažment a ochranu lužných lesov, a to vrátane ich revitalizácie a obnovy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Ochranári mapujú migračné trasy šeliem v Karpatoch
Ochranári a priestoroví plánovači mapujú migračné trasy šeliem. Cieľom mapovania je poznať a chrániť migračné trasy šeliem naprieč celými Karpatmi.
viac
16.11.2020
SGI vydáva manuál pre samosprávy, ako plánovať sociálne služby
Návod na to, ako vypracovať komunitný plán sociálnych služieb vrátane analytických materiálov, ktoré musia byť jeho integrálnou súčasťou, prináša nový manuál Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a Ústavu verejnej politiky.
viac
05.03.2021
SVP sa nestotožňuje so závermi analýzy NKÚ, považuje ich za nepresné
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nestotožňuje so závermi analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Považuje ich za nepresné, vytrhnuté z kontextu. Úrad analyzoval výdavky použité na výstavbu protipovodňových opatrení. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.
viac
04.03.2022
MŽP chce zabezpečiť manažment a ochranu lužných lesov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zabezpečiť vhodný manažment a ochranu lužných lesov, a to vrátane ich revitalizácie a obnovy. Vyplýva to z Koncepcie vodnej politiky SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %