Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.08.2023 07:00

Riešenie problematiky odpadového hospodárstva patrí medzi priority


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vníma problémy odpadového hospodárstva a riešenie problematiky patrí medzi jeho priority.


Hovorca rezortu Tomáš Ferenčák to uviedol v reakcii na analýzu stavu nakladania s odpadom nazvanej Biela kniha odpadového hospodárstva SR vypracovanej odborníkmi zo Zväzu odpadového priemyslu (ZOP).

"Oblasť odpadov potrebuje zrozumiteľné a predvídateľné pravidlá smerom k prechodu na obehové hospodárstvo. Taktiež súhlasíme s niektorými vyjadreniami Zväzu odpadového priemyslu, s ktorým pravidelne komunikujeme," uviedol hovorca.

Za dôležité považuje rezort pokračovať v reformách, predovšetkým podporovať udržateľnú spotrebu a výrobu v rôznych sektoroch hospodárstva. "Všetky tieto opatrenia pomôžu zvýšiť využívanie druhotných surovín, podporujú ekodizajn a ekoinovácie, a tým stimulujú nakladanie s odpadmi, ich opätovné použitie a recykláciu," skonštatoval Ferenčák.

Ako pripomenul, Slovensko sa stalo prvou krajinou v strednej Európe, ktorá spustila zálohovanie jednorazových nápojových obalov. Envirorezort presadil tiež reformu nakladania so stavebným odpadom, naštartoval triedenie kuchynského bioodpadu a podporuje domáce a komunitné kompostovanie. Poukázal tiež na zavedenie príspevku za vytriedené a zhodnotené množstvá kuchynských biologicky rozložiteľných odpadov z domácností, rovnako tak aj zákaz zneškodňovať skládkovaním biologicky rozložiteľný odpad z veľkoobchodu, maloobchodu a distribúcie.

Ministerstvo sa zhoduje so ZOP v tom, že celkové množstvo vyprodukovaného komunálneho odpadu každoročne stúpa. "Práve preto je prioritou rezortu zamerať sa na predchádzanie vzniku odpadu vrátane jeho opätovného použitia. Na druhej strane množstvo zmesového komunálneho odpadu každoročne klesá, avšak zlepšením triedenia komunálnych odpadov sa vytvára základ pre ich zhodnotenie, najmä recykláciu," uviedol hovorca.

Vyše 80 percent zmesového komunálneho odpadu je podľa rezortu možné vytriediť a odkloniť od skládkovania. Na skládkach v súčasnosti končí vyše 40 percent komunálneho odpadu. "Skládkovanie odpadov pritom zamoruje pôdu, vodu, ale aj ovzdušie. Vznikajúci metán a oxid uhličitý na skládkach prispievajú tiež ku globálnemu otepľovaniu, čím sa prehlbuje klimatická kríza," upozornil hovorca s tým, že ide o najnevhodnejší spôsob nakladania s odpadom. Za ním nasleduje spaľovanie odpadov.

Z analýzy stavu nakladania s odpadom Biela kniha odpadového hospodárstva SR vyplynulo, že odpadové hospodárstvo na Slovensku nie je v dobrej kondícii, riadi sa nekoncepčne a bez dlhodobých analýz. Materiál vypracovali odborníci na spracovanie odpadu a zároveň členovia ZOP, ktorí niekoľko mesiacov skúmali všetky toky odpadov vznikajúce na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2017
V odpadoch urobíme poriadok, sľubuje si od ISOH minister Sólymos
Slovenská republika zaplatí 12,7 milióna eur (bez DPH) za vybudovanie Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). Tender na jeho dodanie vyhralo ešte v novembri konzorcium firiem Tempest a Softip.
viac
19.08.2020
Odpadové hospodárstvo na Slovensku sa dostalo do krízy
Dôslednú osvetu, vedenie poctivej diskusie s občanmi, ich vtiahnutie do deja a vysvetľovanie vidí ako cestu k obnoveniu dôvery občanov k štátu a jeho inštitúciám premiér Igor Matovič.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %