Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.01.2021 01:25

Komunál sa aktívne pripravuje na nové eurofondy


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska sa pýtalo starostov a primátorov na to, ako sa pripravujú na nové programové obdobie Európskych investičných a štrukturálnych fondov.


Aktívne samosprávy

Nakoľko prichádzajúce eurofondové obdobie je koncipované na regionálnom princípe a partnerstvách, ktoré majú okrem iného podobu Integrovaných územných stratégií a regionálnych rád partnerstiev. ZMOS zaujímalo, ako štatutári miest a obcí hodnotia prípravu a implementáciu spomínaných stratégií a partnerstiev. Z prieskumu vyplýva, že 68,5 % miest a obcí sa aktívne zúčastnilo tvorby týchto strategických partnerstiev.

Spolupráca so samosprávnymi krajmi

Mimoriadne dôležitá je pri tvorbe krajských rád partnerstva aj spolupráca s vyššími územnými celkami, v ktorých majú mestá a obce, z pozície sociálno-ekonomických partnerov nenahraditeľné miesto. Za systematickú spoluprácu so samosprávnymi krajmi označili svoje aktivity predstavitelia 51,9 % samospráv. Sporadickou spoluprácou hodnotí tieto aktivity 25,9 % miest a obcí. Podľa 7,4 % sa spolupráca iba začala. Žiadnu spoluprácu konštatovalo 5,6 % opýtaných.

ZMOS sa v nadväznosti na to tiež informoval, ako hodnotia štatutárni predstavitelia miest a obcí úroveň komunikácie so samosprávnymi krajmi. Za postačujúcu ju hodnotí 61,1 % starostov a primátorov. % opýtaných a k otázke sa nevedelo vyjadriť. Ďalších 13 % tejto dalo tejto komunikácii prívlastok – vynikajúca. Za nedostatočnú ju považuje 14,8 % opýtaných a k otázke sa nevedelo vyjadriť 11,1 % respondentov.

Projekty nachystané v zásobníkoch

Pripravenosť na čerpanie eurofondov závisí aj od zásobníka projektov pre samosprávne kraje. Celkovo 54,4 % opýtaných konštatovalo, že v tomto zásobníku je všetko, čo majú v pláne. Iba určitú časť dlhodobých zámerov dokázala do zásobníkov presadiť skupina 19,3 % samospráv. Projekty, ktoré samosprávy majú zakomponované v Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja umiestnilo v zásobníkoch projektov 17,5 % miest a obcí, a projekty mimo Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja uviedlo 3,5 % opýtaných.

Tieto poznatky, aj spolu s výsledkami prieskumu v rámci tzv. druhotriedenia dát budú prerokované na komorách miest a obcí, a rovnako aj v prostredí odborných sekcií Rady ZMOS. Zároveň ZMOS plánuje o týchto zisteniach komunikovať so Združením samosprávnych krajov SK-8, ktorých vnímame ako partnerov v oblasti čerpanie eurofondov pre rozvoj samospráv.

Prieskum zameraný na túto oblasť Združenie miest a obcí Slovenska realizovalo v čase od 27. novembra 2020 do 15. januára 2021 na reprezentatívnej vzorke 505 respondentov. Výsledky prieskumu budú tiež slúžiť ako podklad na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
04.12.2020
Rozhodnutie ÚMS ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027
Rozhodnutie Únie miest Slovenska (ÚMS) odstúpiť od memoranda o spolupráci, ktoré podpísala v januári s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združením samosprávnych krajov SK8 ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %