Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2023 02:25

Kaštieľ v Hendrichovciach kompletne zrekonštruovali


Klasicistický kaštieľ v Hendrichovciach.


Klasicistický kaštieľ v Hendrichovciach v okrese Prešov je kompletne vynovený. Po rekonštrukcii exteriéru sa aktuálne zavŕšila obnova jeho vnútorných priestorov.


K záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky prispel aj Prešovský samosprávny kraj (PSK), a to prostredníctvom svojej dotačnej schémy. Na jej komplexnú obnovu poskytol dotáciu v celkovej výške takmer 62 500 eur. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Bývalý kuriálny dom, ktorý v roku 1832 prestaval na kaštieľ barón Šándor Ghillányi a dnes je sídlom obecného úradu, má nový vzhľad zvonku i zvnútra. Po prvej etape projektu, zameraného na rekonštrukciu jeho fasády, má najnovšie vynovený interiér. Obe etapy zveľadenia pamiatkovo chráneného objektu sa pritom realizovali vďaka finančnej podpore prešovskej krajskej samosprávy. Na projekt poskytla dotácie z grantového programu Výzva pre región v celkovej hodnote 62 500 eur," povedala Lehotská.

Na rekonštrukciu vonkajších priestorov kaštieľa v rokoch 2018 a 2019, ktorá priniesla zníženie energetickej náročnosti budovy a dosiahnutie výraznej ekonomickej efektívnosti, poskytol PSK vyše 18 500 eur. Súčasťou etapy bola inštalácia úsporného osvetlenia, systémov merania, riadenia, prípravy teplej vody, ako aj vykurovacích a klimatizačných systémov. Výsledkom je podľa Lehotskej zlepšenie stavu a funkčnosti historickej budovy a zvýšenie jej estetickej hodnoty.

"V rámci projektu nasledovala v roku 2022 druhá etapa zameraná na modernizáciu interiéru. Vybavila sa počas nej spoločenská sála kaštieľa, kde pribudla audiovizuálna technika. Taktiež salónik, kuchynky a kancelárie, a v objekte sa osadili nové interiérové dvere. PSK na druhú etapu obnovy národnej kultúrnej pamiatky poskytol rovnako z Výzvy pre región dotáciu takmer 44 000 eur," doplnila Lehotská.

Ako doplnila, Ghillányiho kaštieľ v Hendrichovciach je po komplexnej rekonštrukcii reprezentatívnym miestom, kde sa budú organizovať kultúrne, spoločenské, školiace a klubové aktivity obyvateľov obce aj návštevníkov z blízkeho či širokého okolia. Projekt jeho obnovy zároveň prispeje k rozvoju cestovného ruchu v tejto časti regiónu a v samotnej obci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Kaštieľ v Rusovciach i jeho park majú kompletne obnoviť do roku 2023
Do roku 2023 by mal byť kompletne zrekonštruovaný kaštieľ v Rusovciach, vrátane objektu čeľadníka a historického parku. Na projekt rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) sú odhadované náklady vo výške viac ako 75 miliónov eur bez DPH.
viac
03.10.2019
Malý kaštieľ v Snine zrekonštruujú
Mesto Snina zrekonštruuje takzvaný malý kaštieľ. Stane sa tak vďaka programu cezhraničnej spolupráce ENI HU-SK-RO-UA 2014 - 2020. Zmluvu o projekte s názvom Obnova historických pamiatok v Snine podpísala v pondelok (30. 9.) primátorka mesta Daniela Galandová na Úrade Prešovského samosprávneho kraja.
viac
22.06.2022
Humenský kaštieľ má po rekonštrukcii za 6,5 milióna eur svoju renesančnú podobu
Renesančný kaštieľ v Humennom má po rozsiahlej rekonštrukcii exteriéru opäť podobu z obdobia poslednej andrássyovskej prestavby.
viac
07.03.2023
V hanušovskom kaštieli prebieha rozsiahla rekonštrukcia
Vo vyše 280-ročnom Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou začali s rozsiahlou rekonštrukciou interiéru. Objekt sa dostane do stavu pred obdobím druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %