Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.04.2023 01:30

Kaštieľ Strážky by mohli v novom programovom období obnoviť z fondov EÚ


Kaštieľ Strážky. Snímka zdroj: (sng.sk).


Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej, okres Kežmarok, by mohli v novom programovom období zrekonštruovať z eurofondov. Ministerstvo kultúry (MK) SR ho totiž zaradilo do návrhu priorít na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu.


Zo zverejneného návrhu vyplýva, že predpokladané výdavky na rekonštrukciu sú vo výške takmer 5,5 milióna eur. Ich výška sa však môže meniť v závislosti od vývoja cien tovarov a služieb a cien energií v čase realizácie rekonštrukčných prác. Suma nezahŕňa personálne výdavky na realizáciu projektu.

Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá kaštieľ spravuje, potvrdila, že táto pamiatka potrebuje obnovu a o realizáciu projektu sa usilujú dlhodobo. "Prvotným impulzom bol zlý stav elektrického vedenia v suteréne, ale aj celková morálna a stavebná opotrebovanosť objektu. Aj keď tu by sme chceli vyzdvihnúť zanietenie a obetavosť kolegov pri každodennej údržbe tohto objektu, ktorá je naozaj nadštandardná," uviedla Kusá.

Už pred desiatimi rokmi SNG v spolupráci s architektonickým ateliérom GutGut pripravila projekt obnovy objektu, realizácie hospodárskeho a návštevníckeho zázemia v parku. Súčasťou mal byť aj rezidenčný dvojateliér ako pocta Mednyánszkeho ateliéru a na rozšírenie portfólia služieb objektu. K realizácii však z dôvodu absentujúceho finančného krytia nedošlo. "Medzičasom pripravil rezort zásobník investičných projektov, do ktorého sme zahrnuli všetky naše pamiatkové objekty. Momentálne usilujeme o finančné krytie potrebnej rekonštrukcie z európskych štrukturálnych fondov. V prvej fáze by sme chceli získať krytie na aktualizáciu projektovej dokumentácie a prípravné práce. Z týchto dôvodov je predčasné hovoriť o termínoch a konkrétnych krokoch," skonštatovala Kusá.

Svoju dnešnú podobu získal kaštieľ v 16. až 17. storočí dobudovaním pôvodnej obytnej stavby s pôdorysom písmena L neznámymi majstrami. Kaštieľ postavili neďaleko neskorogotického kostola sv. Anny, oba objekty tvorili spolu s renesančnou zvonicou jednotný urbanistický komplex, ktorý neskôr predelila cesta medzi Kežmarkom a Starou Ľubovňou. Od roku 1972 je objekt v správe SNG, ktorá tam zriadila stále expozície výtvarného a užitého umenia viažuce sa k regiónu Spiš, k samotným Strážkam a hlavne k tvorbe maliara Ladislava Mednyánszkeho. Súčasťou areálu je aj rozľahlý anglický park.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Slávnostné otvorenie NKP Juhovýchodný bastión Holíčskeho zámku
Slávnostné otvorenie Juhovýchodného bastiónového opevnenia, ktorého rekonštrukcia bola podporená z projektu Chránime kultúrne dedičstvo pre budúce generácie a z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
01.03.2023
Obnova kaštieľa z nórskych fondov pomaly finišuje, dokončená bude na jar
Obnova severozápadnej časti coburgovského kaštieľa v Jelšave, na ktorú samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu takmer milión eur, pomaly finišuje. Práce by mali byť ukončené na prelome apríla a mája. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %