Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.01.2017 12:10

Kapacity súčasných nocľahární sú postačujúce, posilnená je práca v teréne


Nocľaháreň Depaul Slovensko. Snímka zdroj: (prohuman.sk).


Hlavné mesto SR Bratislava neustále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Kapacity existujúcich nocľahární sú postačujúce, nocľahárne nie sú naplnené na 100 %.


Zástupcovia mesta a mimovládnych a neziskových organizácií, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, sa však dohodli na intenzívnejšej práci priamo v teréne (tzv. streetwork).

Hlavné mesto SR Bratislava pripravilo v spolupráci s partnermi z občianskych združení, neziskových a mimovládnych organizácií mesta viaceré opatrenia pre ľudí bez domova počas týchto mrazivých dní. Dohodli sa na zintenzívnení streetworku, všetky nocľahárne navyše prijímajú ľudí bez ohľadu na ich stav. Mesto Bratislava tiež prostredníctvom svojej mestskej organizácie Mestské lesy v Bratislave zabezpečilo pre ľudí bez domova, ktorí žijú v nevyužívaných garážach, budovách či squatoch, kontajner dreva na kúrenie. Nocľaháreň Mea Culpa, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta, navyše operatívne predlžuje svoje prevádzkové hodiny na 24-hodinovú prevádzku. Tak tomu bolo napríklad aj v nedeľu 8. januára. Pre ľudí bez domova, ktorí do Mea Culpa prídu, varia aj teplé jedlo.

Pre prípad krízovej situácie má mesto pripravený aj ďalší projekt ˗ projekt dočasnej nocľahárne na Konvalinkovej ulici (bývalý priestor záchytky), kde v prípade neúnosnej situácie vie hlavné mesto poskytnúť nocľah a navýšiť kapacity už existujúcich zariadení. Na tomto projekte spolupracuje mesto Bratislava so zástupcami organizácie Depaul Slovensko. Tieto kapacity zatiaľ nie je potrebné otvárať. Zároveň je mesto pripravené v prípade dlhodobo pretrvávajúcich mrazov a nedostatočných kapacít v kamenných nocľahárňach zriadiť stanový tábor.

Hlavné mesto vyzýva občanov, aby v prípade, keď uvidia osobu, ktorá je na ulici a potrebuje v dôsledku silných mrazov pomôcť, kontaktovali tiesňovú linku na telefónnom čísle 112 alebo mestskú políciu na čísle 159. Častokrát sa tak dá predísť strate na ľudskom živote. Navyše, ak niekto niekde uvidí človeka ležiaceho na zemi alebo niekoho, kto potrebuje pomoc kvôli mrazom, môže to ohlásiť na SOS linke občianskeho združenia Vagus na telefónnom čísle 0949 655 555, ktorá funguje každý deň od 17. do 22. hodiny.

Hlavné mesto aj naďalej sleduje situáciu v uliciach mesta a podľa potreby bude prijímať ďalšie nevyhnutné opatrenia.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2018
Kvôli extrémnym mrazom mesto vyhlásilo krízovú situáciu
Hlavné mesto v zmysle spolupráce s mimovládnymi organizáciami dnešným dňom vyhlásilo krízovú situáciu a spoločne prijíma opatrenia a efektívne nástroje pomoci pre ľudí bez domova na nadchádzajúce dni.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %