Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.12.2023 05:05

Kam patria obaly z potravín, ktoré potrebujeme pri príprave štedrovečerného menu


Ilustračná snímka, zdroj: Shutterstock


Počas sviatkov si chcú ľudia dopriať a vo veľkom míňajú nielen na darčeky, ale aj na jedlo a nápoje. Mnohí si pri nákupe poriadne neuvedomia, že všetko, čo si domov donesú, sa skôr či neskôr stane odpadom.


Vianočné obdobie sa spája s hojnosťou, ktorá však zvykne viesť k plytvaniu.  Ak sa už nevieme vyhnúť samotnej tvorbe odpadu, je potrebné ten vzniknutý potom správne vytriediť. Na dôležitosť triedenia pravidelne upozorňuje OZV ENVI - PAK.

Slováci a Slovenky sa ani tento rok nechystajú počas Vianoc šetriť – domácnosti plánujú na štedrovečerné menu minúť v priemere 158,2 eura. Okrem toho na vianočné pečenie zrejme minú 87,6 eura, vianočná výzdoba ich vyjde 75 eur a do vianočných darčekov investujú v priemere 216 eur. Vianoce sú podľa 56 % opýtaných veľkým finančným zásahom do rodinného rozpočtu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Partners group a agentúry Focus.

Je dobré si premyslieť, čo potrebujeme a spotrebujeme

Ako pri každých nákupoch, tak aj pri tých vianočných, by si mal každý dobre premyslieť, čo skutočne spotrebuje. Na to, že Vianoce pocítia nielen peňaženky, ale v konečnom dôsledku aj príroda, upozorňuje OZV EVNI - PAK. „Impulzívne a nepremyslené nákupy potravín totiž často vedú k vytváraniu potravinového odpadu, ktorý je najväčšou položkou vo väčšine odpadových analýz. Nejde len o zvyšky z varenia, ale aj o neotvorené potraviny, ktoré ľudia nestihli spracovať pred dátumom spotreby alebo ich vyhodili, aj keď by sa ešte dali skonzumovať,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia.

Na správne triedenie treba myslieť aj pri príprave štedrej večere

Istému objemu odpadu sa vyhnúť nedá, keď už však nejaký vznikne, je dôležité s ním správne naložiť. Zvyšky potravín patria do triedeného zberu kuchynského bioodpadu, ktorý je zavedený od roku 2021. „Okrem neskonzumovaných potravín vznikajú v domácnostiach v období vianočných sviatkov aj ďalšie odpady – napríklad z obalov, v ktorých boli potraviny zabalené. A aj keď si mnohí spotrebitelia myslia, že sa pri triedení odpadov nedá pomýliť, prax ukazuje opak,“ vysvetlila Katarína Kretter. Možno budete prekvapení, že aj triedenie obalov pochádzajúcich z bežných surovín využívaných počas Vianoc, ako sú zemiaky v sieťke či kartón z vajec, môžu ukrývať rôzne „chytáky”. „Ak sa tieto obaly nevytriedia, končia na skládkach, a tým prispievajú k znečisteniu životného prostredia,“ upozorňuje Kretter.

Nezabúdajme stláčať

Určite si každý z nás všimol, že v období sviatkov sú kontajnery plné oveľa viac. Každoročne zaznamenajú počas vianočných dní nárazovú záťaž. Zberné nádoby (v niektorých samosprávach vrecia) na plast, ale aj papier, sú tie, ktoré sa plnia vo vianočnom období najrýchlejšie. Každý z nás môže tento nával zmierniť jednak správnym triedením, ale aj stláčaním samotných odpadov. „Je nutné obaly čo najviac stlačiť, resp. zmenšiť ich objem, aby zaberali menej miesta a zberová spoločnosť tak v konečnom výsledku nevyvážala vzduch,“ upozornila Katarína Kretter s tým, že sa to týka napríklad kartónových krabíc či obalov od olejov a rôznych druhov plastov, ktoré patria k najčastejším obalovým materiálom potravín, ktoré využívame na štedrovečerné chody.

Oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá

Okrem samotnej minimalizácie treba myslieť na to, aké rôzne zložky obaly tvoria. „Niektoré obaly a obalové materiály nám môžu robiť pri triedení problém, keďže sa skladajú z kombinácie rôznych materiálov a vrstiev. Vtedy si treba pozrieť recyklačné značky na obale, ktoré napovedia, kde obal vytriediť. Dôležité je, že treba od seba oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá – napríklad viečko alebo nálepku zo skla či konzervy. Vrchnák tiež treba vytriediť oddelene, dodala Katarína Kretter. Samozrejme, netreba zabúdať ani na to, že pravidlá triedenia sa môžu v jednotlivých obciach líšiť. Niekde sa zbierajú plasty, nápojové kartóny a kovové obaly samostatne a niekde sa môžu zbierať do jedného, spravidla žltého kontajnera. Papier a sklo sa vždy zbierajú samostatne.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2021
Pripravme sa na Vianoce bez odpadu
Aby sme počas príprav na Vianoce i na samotné sviatky neostali zahrabaní v odpade, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa správať zodpovedne a šetrne voči nášmu životnému prostrediu a v neposlednom rade aj voči vlastnej peňaženke.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
05.12.2022
Šou, v ktorej na obale záleží, alebo triediť odpad môže byť zábava
O tom, že triedenie odpadu môže byť zábava, sa ľudia presvedčili prostredníctvom ENVISHOW - talkshow, v ktorej na obale záleží.
viac
18.08.2023
V priemere zjeme ročne 5,9 kg rýb. Ako správne vytriediť obaly z nich?
Odporúčaná dávka rýb na človeka za rok je 17 kg. Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu. Najviac rýb, až 91 kg, zjedia na Islande, pričom celosvetový priemer je 20,5 kg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %