Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.11.2022 08:25

Kalvária v H. Rovni je už na zozname NKP, mesto ju chce obnoviť


Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Snímka zdroj: (tasr).


Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom.


Uviedla to Henrieta Godová z oddelenia regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici.

"Kalvária je významnou pamiatkou. Prvé zmienky o nej sú z 18. storočia, keď bola zobrazená na banských mapách," povedala. "Do zoznamu NKP sme sa ju rozhodli zapísať preto, lebo predstavuje priestor, ktorý sa v posledných rokoch stáva stále častejším miestom návštev ľudí a je to tiež nástupné miesto viacerých turistických ciest a cieľov," priblížila.

Kalvária pozostáva zo šiestich kamenných stél alebo tiež zastavení. Končí asi po 140 metroch stúpania do kopca tromi krížmi, figurínami z plechu a dvomi kamennými sochami. Podľa Godovej sa predpokladá, že stély a sochy sú dielom významného barokového sochára Dionýza Ignáca Stanettiho či jeho dielne. Stanetti je aj autorom známeho morového stĺpu na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici.

Kalvária bola doteraz zanedbaná a tak mesto v októbri zorganizovalo brigádu na vyčistenie areálu od suchách konárov, náletovej zelene.

Mesto má teraz v pláne požiadať Ministerstvo kultúry (MK) SR prostredníctvom programu Obnovme si svoj dom o dotáciu na vypracovanie projektovej dokumentácie na obnovu pamiatky. "Žiadosť na projektovú dokumentáciu a na reštaurátorský výskum pošleme ešte tento rok," dodala Godová. Zámer je taký, že po získaní peňazí na projekt a po jeho vypracovaní bude mesto žiadať MK aj financie na jej obnovu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2018
Zabehnutím okruhu pod Kalváriou môže verejnosť podporiť jej obnovu
Pod banskoštiavnickou Kalváriou sa už budúci víkend uskutoční 1. ročník podujatia Deň rodiny a športu pod Kalváriou. Okrem možnosti stráviť čas so svojou rodinou aktívne, ponúkne podujatie v sobotu 5. mája možnosť podporiť obnovu tejto barokovej pamiatky.
viac
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
09.02.2023
Ukončili obnovu radničnej kaplnky, v minulosti tam bola kancelária
V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265 000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica.
viac
06.06.2023
Mesto Praha prispelo na obnovu po požiari sumou takmer 164 745 eur
Mesto Praha prispelo na obnovu požiarom zničených objektov v Banskej Štiavnici sumou takmer 164 745 eur. Informuje o tom banskoštiavnická samospráva na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %