Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.09.2023 08:05

Jesenná Gruntovačka sa bude v Banskobystrickom kraji konať na šiestich miestach


Ilustračný plagát


V Banskobystrickom kraji sa v najbližších dňoch uskutoční v poradí už po 11. raz tradičná Gruntovačka, počas ktorej sa budú upratovať turistické či mestské rekreačné lokality.


Na šiestich miestach budú so zbieraním odpadkov oblastným organizáciám cestovného ruchu (OOCR) pomáhať i žiaci základných a stredných škôl. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.         

Tohtoročná jesenná Gruntovačka odštartuje vo viacerých lokalitách vo štvrtok (21. 9.). OOCR Stredné Slovensko bude spolu so žiakmi Strednej odbornej školy drevárskej a Strednej odbornej školy technickej vo Zvolene upratovať Červený medokýš a náučný chodník vedúci na Pustý hrad. V meste Hnúšťa zas budú spolu s OOCR Gemer gruntovať žiaci základnej školy na Klokočovej ulici.

Na strednom Pohroní budú žiaci základnej školy z Brehov spolu s OOCR Región Gron upratovať svoju obec a okolie rieky Hron. "Vo štvrtok Gruntovačku uzavrie OOCR Región Banská Štiavnica. Jej zástupcovia budú natierať drevený pontón na tajchu Klinger a Javisko na vychádzkovej trase Štiavnica z nadhľadu," priblížila Jóbová s tým, že na akcii sa zúčastnia aj žiaci Spojenej školy Samuela Mikovíniho.         

V piatok (22. 9.) bude Gruntovačka pokračovať v kúpeľnom parku v Brusne. "Posledné upratovanie sa uskutoční 29. septembra na Podpoľaní na obľúbenom náučnom chodníku Mikuláša Esterházyho v Detvianskej Hute," dodala Jóbová.        

 Tradičná Gruntovačka sa v Banskobystrickom kraji koná od roku 2018 dvakrát do roka pri príležitosti dňa Zeme v apríli a Svetového čistiaceho dňa v septembri. Cieľom je nielen upratať turistické či mestské rekreačné lokality od odpadkov, ale tiež šíriť osvetu medzi mládežou o potrebe zodpovedného prístupu k životnému prostrediu. Do akcií sa môžu zapojiť aj dobrovoľníci, odpadkové vrecia, rukavice či odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečia organizátori podujatí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2020
V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý
V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.
viac
18.09.2021
Počas jesennej Gruntovačky vyčistia sedem lokalít v Banskobystrickom kraji
Ďalšia z už pravidelných Gruntovačiek v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) bude v pondelok 20. septembra. Organizátori si vytypovali sedem lokalít, ktoré chcú vyčistiť a pripoja sa tak k Svetovému čistiacemu dňu a Týždnu dobrovoľníctva.
viac
07.12.2021
V BBSK je už k dispozícii niekoľko lokalít s lyžiarskymi bežeckými traťami
Hneď v niekoľkých lokalitách Banskobystrického kraja mohli ľudia už uplynulý týždeň začať využívať bežkárske trate. Napomohlo tomu intenzívne sneženie, ako aj rýchla práca tých, ktorí sa o bežkárske trate starajú.
viac
13.05.2023
Na vstup do múzeí a galérií v B. Bystrici a Zvolene postačí jedna vstupenka
Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude v sobotu (13. mája), sa pripravuje aj päť múzeí a galéria v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %