Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.06.2020 04:00

Je súčasná štruktúra rastlinnej výroby problém?


Ilustračná snímka.


Rastlinná výroba má nezastupiteľnú úlohu pri zabezpečovaní základnej obživy, tak pre ľudí, ako aj zvieratá. Tvorí základné vstupy tak pre potravinársky priemysel, ako aj pre priemysel farmaceutický, textilný, liehovarnícky a mnohé ďalšie.


Z hľadiska štruktúry rastlinnej výroby na Slovensku prevládajú najmä obilniny, strukoviny a olejniny. Nižšie na grafe je možné vidieť vývoj týchto plodín v rokoch 2014-2018. Ak by sme tieto údaje porovnali s rokom 2000, u olejnín by sme zaznamenali výrazný nárast o približne 120 %, u obilnín o 73 %. Na druhej strane, produkcia zemiakov bol zaznamenaný pokles o približne 65 %.

 

Vývoj produkcie najviac pestovaných plodín ( v tis. ton )

graf_usj1o_1591643708.jpg

Zdroj: Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2018, NPPC-VÚEPP.

 

Ak sa na dané údaje pozrieme z hľadiska potravinovej sebestačnosti, vidíme nízku rôznorodosť produkcie a s ňou súvisiacu potrebu dovozu mnohých rastlinných produktov. Zastúpenie zeleniny, ovocia (ovocie ani nepatrí medzi základné plodiny zobrazené na grafe) či iných plodín je v porovnaní s obilninami, či olejninami výrazne nízke, čo spôsobuje našu závislosť od iných ekonomík. K nízkej sebestačnosti prispieva aj fakt, že na Slovensku chýba spracovateľský priemysel, v dôsledku čoho sa produkcia vyváža do zahraničia a hotové produkty sa dovážajú naspäť. Najvyššia pridaná hodnota sa tak tvorí za našimi hranicami.

V európskom rebríčku sebestačnosti sa tak nachádzame na posledných miestach, čo pre našu ekonomiku môže najmä v budúcnosti priniesť značné problémy. Pre porovnanie, zatiaľ čo má Slovensko úroveň potravinovej sebestačnosti vo výške necelých 50 % (t.j. polovica produkcie sa dováža zo zahraničia), krajina ako Nemecko je sebestačná na 94 %, Poľsko na 85 %, Česká republika na 72 %, a Maďarsko je sebestačné na 71 %. Slovensko je tak v potravinovej sebestačnosti výrazne za svojimi geografickými susedmi.

Význam sebestačnosti sa ukázal najmä v poslednom období, v ktorom sa ekonomiky uzatvorili a globálny obchod sa výrazne obmedzil. Práve tento šok by však mohol byť impulzom na štrukturálne zmeny v ekonomike, poľnohospodársky a potravinársky sektor nevynímajúc.

 

Tento článok vznikol na základe výstupov aktivít realizovaných v rámci projektu „Z dvora k regionálnemu rozvoju“, ktorý je finančne podporený Operačným programom Efektívna verejná správa a Európskym sociálnym fondom. Pre viac informácií o projekte prejdi na http://rozvijamevidiek.sk/.

Podpora angažovanosti občanov a otvorenosti miestnych samospráv ...

Autor: (INNOVIS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2018
Malých farmárov podporí agrorezort piatimi miliónmi eur
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na podporu malých farmárov. Chce tak pomôcť malým poľnohospodárom pri štarte podnikateľskej činnosti a rozvoji rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine.
viac
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
15.08.2020
Medveď spôsobil vlani škody na rastlinnej výrobe vo výške 56 098 eur
Minulý rok spôsobil medveď hnedý škody na rastlinnej výrobe v sume 56 098 eur. Škody na ovciach a kozách boli vo výške 5303 eur. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
02.09.2021
Covid rozhodol: prvé tony bioplastu Nonoilen vyrobia v Nitre v 2. polroku 2022
Na otázky Obecných novín odpovedal autor objavu stopercentného bioplastu Nonoilen profesor Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ozrejmuje, prečo sa výroba jeho prvých tisícok ton granulátov nespustila na Slovensku už v roku 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %