Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
07.05.2019 12:05

Jarný ekofestival v Nových Zámkoch - o triedení


Ilustračná snímka


Koncom apríla si v Nových Zámkoch pripomenuli Deň Zeme usporiadaním jarného ekofestivalu. V tomto roku ho organizátori (mestský výbor) predstavili ako celodenné poradensko-informačné a výchovno-vzdelávacie podujatie „Trieďme spolu pre menej odpadu“.


 Obyvateľom mesta a najmä ich deťom priblížili odpady najmä firmy zaoberajúce sa jeho ukladaním, ktoré organizátori na podujatie pozvali.

Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK, ktorá ohľadne triedenia komunálnych odpadov zastrešuje Nové Zámky, odmenila všetkých súťažiacich zo škôlok a základných škôl vzdelávacími materiálmi, pexesami, pravítkami, náramkami, nálepkami a sladkosťami. „Zaslúžili si to, veď s veľkým zápalom napríklad súťažili v triedení rôznych druhov odpadov do farebných kontajnerov,“ hovorí Angelika Töröková z Envi-paku. „Pritom sa statočne popasovali aj s chytákmi, ako napríklad naložiť s mastným obalom (škatuľou) od pizze.“

...a ďalšie hry pre deti

Odmeny však neminuli ani ďalších súťažiacich. Mimochodom, počas slnečného dňa od 10 do 17.30 hodiny, kedy sa Hlavné námestie zaplnilo skupinami detí, mnohé so záujmom skúšali pri magnetickej tabuli priraďovať magnetky k správnym farebným kontajnerom. Alebo na iných stanovištiach spoločne skladali odpadové puzzle či hrali ekologické „človeče“, pri ktorom museli zvládnuť jednoduché ale zásadné otázky o triedení odpadu. Prípadne si z hry odniesli poznatok, čo sa s  odpadom deje po vytriedení a čo z neho možno vyrobiť. Ak súťaženie deti zunovalo, presedlali na čosi iné: pozreli si ekologický kartónový nábytok, vyskúšali pohodlie sedenia na kartónovej stoličke a podobne.

...zapojili sa aj dospelí

„Medzi dospelými sme vzbudili záujem jednoduchým dotazníkom na zmeranie ekologickej stopy,“ dopĺňa A. Töröková. „Keď ho vyplnili, dozvedeli sa, či sa správajú k životnému prostrediu priateľsky, alebo negramotne. To znamená, že najlepší, a nebolo ich málo, splnili kritérium „ekoboh“, najvyššie zastúpenie sme však zaevidovali v kategórii „ekosapiens“ a potešilo, že medzi „ekovrahmi“ sa neocitol nikto.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Mesto zriadilo krízové a karanténne centrum pre ľudí bez domova
Mesto Nové Zámky zriadilo krízové centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova. Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe.
viac
10.06.2021
Multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti
Nové multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti. Skolaudované bolo už v lete minulého roka, počas pandemickej situácie však zostalo zatvorené.
viac
19.05.2022
Mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu športového areálu Sihoť
Mesto Nové Zámky získalo dotáciu z Fondu na podporu športu na mestský multifunkčný športový areál na Sihoti. Celkové výdavky na rekonštrukciu areálu sú vyčíslené na takmer 800 000 eur.
viac
25.10.2023
Klobásový festival sa neuskutoční pre nízky záujem súťažiacich
Tradičný Novozámocký klobásový festival, ktorý sa mal konať v sobotu 4. novembra, sa v tomto roku neuskutoční. Informoval o tom organizátor festivalu, mesto Nové Zámky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %