Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
12.10.2023 12:55

Ján Kudlička - Dlhá cesta krajinou v LGPMB


Ilustračná snímka


Výstava k životnému jubileu ružomberského výtvarníka Jána Kudličku (*1948) predstavuje tohto autora formou odvolávok na niekoľko dôležitých cyklov jeho tvorby od konca 60. rokov 20. storočia až (doslova) po dnešné dni.


Ukazuje mimoriadne kultivovanú a prepracovanú polohu v slovenskej maľbe, ktorá má bližšie k dejinám českého umenia štýlu Novej citlivosti, než k našej domácej abstrakcii. Dalo by sa dokonca povedať, že presahy Kudličkovho lyrického podania a konceptuálneho zápisu krajiny či hudby, predstavuje ojedinelú fúziu česko-slovenského umenia, pretože inak v našich dejinách vnímame umelecké scény týchto, po stáročia kultúrne prepojených prostredí, vždy oddelene. Výstava je obohatená o zápožičky niekoľkých diel Adrieny Šimotovej, Karla Malicha, Josefa Šímu a Václava Boštíka z Galerie hlavního města Prahy, ktoré spomínaný česko-slovenský kontext dokumentujú. Zároveň predstavujú oprávnenú zámienku vystaviť u nás tvorbu autorov, ktorých sme doteraz na Slovensku nemali možnosť často vidieť.

Sú časy, ktoré vyžadujú umelcov - revolucionárov. A sú iné, ktoré prajú stíšeniu a koncentrácii. V dnešnej, vo všetkých ohľadoch preexponovanej dobe, kedy už takmer nemožno nájsť (filozofický, spoločenský, informačný či iný) pevný bod, o ktorý by sa dalo s istotou oprieť, pôsobí Kudličkova výberová retrospektíva nielen ako závan “lepších čias”, ale tiež ako návod, ako sa vo svojej (umeleckej a každej inej) práci sústrediť a nerušene uvažovať. Skutočnosť, že sa dá dospieť k estetickému a zároveň plne humanistickému posolstvu bez spupnej ambície, že musíme svet zmeniť alebo vyriešiť všetky jeho problémy, môže byť veľmi oslobodzujúca a tým práve posilňujúca.

Ján Kudlička – Dlhá cesta krajinou

Miesto: Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Kurátor výstavy: Richard Gregor

Odborná spolupráca: Anda Rottenberg

Vystavujúci autori: Ján Kudlička, Adriena Šimotová, Václav Boštík, Karel Malich, Josef Šíma

Diela zo zbierok: Galerie hlavního města Prahy, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, súkromné zbierky

Trvanie výstavy: 30. 9. 2023 - 20. 1. 2024

 

Autor: (Zdroj: Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2018
Cesty, chodníky a parkoviská postaví mesto za lacnejší peniaz
Vďaka elektronickej aukcii, ktorá sa uskutočnila 6. apríla, sa Liptovskému Mikulášu podarilo pôvodnú ponúknutú sumu bezmála dva milióny eur s DPH znížiť na 1 055 000 eur s DPH, teda o 47 percent.
viac
28.05.2019
Matúša Sukeľa a jeho výkon na MS v ľadovom hokeji ocenil primátor Ján Blcháč
Cenu primátora si hokejový útočník Matúš Sukeľ odniesol z primátorskej kancelárie za vynikajúcu reprezentáciu mesta po absolvovaní tohtoročného seniorského svetového šampionátu, ktorý bol Sukeľovou premiérou.
viac
30.06.2020
Pozvánka na výstavu MIKULÁŠ NEJESTWUJE
Vo svojom prvom kurátorskom projekte sa spisovateľ Michal Hvorecký zameral na Liptovský Mikuláš ako exemplárne stredoeurópske mesto. Preskúmal jeho dejiny a príbehy ako aj zabudnuté postavy z multikultúrnej histórie liptovského centra.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %