Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.12.2021 01:30

J. Droba: Bratislavský kraj ohrozujú problémy s vodou i znečistené ovzdušie


Na archívnej snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavský kraj ohrozujú problémy s vodou i znečistené ovzdušie. Upozorňuje na to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.


Poukázal pritom, že až štyri obce v chránenej oblasti na Žitnom ostrove, najväčšej zásobárni pitnej vody v strednej Európe, nemajú verejnú kanalizáciu. Takýchto obcí je však v Bratislavskom kraji celkovo až štvrtina, čo je podľa Drobu alarmujúce.

Vážne znečistenie podľa neho hrozí však aj ovzdušiu či pôde. "Jedným z najvýznamnejších zdrojov emisií je doprava. Viac ako 60 percent vyprodukovaných emisií v rámci dopravy pripadá na automobilovú dopravu. Emisie z automobilovej dopravy v Bratislavskom kraji predstavujú takmer 40 percent z celkového počtu emisií tvorených automobilovou dopravou v celej SR," priblížil šéf BSK.

Okrem CO2 je podľa neho veľkým problémom nadmerný podiel prachových častíc, ktoré spôsobujú ľuďom ťažkosti s dýchaním či alergie. V Bratislavskom kraji sa však podľa Drobu vyprodukuje mimoriadne veľké množstvo komunálneho odpadu. Na Slovensku je bratislavský metropolitný región spomedzi všetkých krajov dvojka v jeho produkcii. "Región trápi nízka miera recyklácie, ktorá dosahuje len 36 percent, a viacerým skládkam sa skončí vnajbližších rokoch životnosť," upozornil.

Deklaruje, že kraj má pre tieto problémy vypracované viaceré efektívne a moderné riešenia, aj preto BSK žiada peniaze na ich implementáciu od Európskej komisie formou eurofondov. Medzi navrhovanými riešeniami menuje kraj výstavbu a modernizáciu verejnej kanalizácie vrátane čistiarní odpadových vôd, odstraňovanie i sanáciu environmentálnych záťaží a dekontamináciu kontaminovaných oblastí.

Taktiež vyššiu podporu opatrení obehového hospodárstva, separáciu a kompostovanie biologického odpadu, zvyšovanie podielu recyklovaného komunálneho odpadu a celkovú prevenciu vzniku odpadu. Kraj hovorí aj o opatreniach na zmiernenie negatívnych dosahov klimatickej zmeny, ako sú modré a zelené prvky infraštruktúry, ochladzovacie prvky, protipovodňová ochrana a ochrana biodiverzity. Rovnako aj o zavedení podrobného a pravidelného monitoringu ovzdušia.

"Žiadny zo spomínaných veľkých investičných projektov nevieme zrealizovať bez externých zdrojov. Preto sme požiadali Európsku komisiu, aby schválila presun alokácie na projekty v Bratislavskom kraji," uviedol Droba a vyjadril podporu predstaviteľom vlády vo vyjednávaniach s Európskou komisiou o desaťpercentnom transfere a flexibilite pre BSK v novom programovom období.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
10.09.2020
Iniciatívy na zlepšenie kvality ovzdušia a zdravia obyvateľov
Podľa správy Európskej environmentálnej agentúry kvalita životného prostredia v Európe, najmä znečistenie ovzdušia, zásadným spôsobom ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné podmienky.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %