Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
26.08.2024 07:55

J. Ferenčák navrhuje upraviť postupy pri nakladaní s majetkom obce


(Zdroj: FB/Vlado Anjel)


Záujemcovia o kúpu majetku obce na základe obchodnej verejnej súťaže alebo pri priamom predaji majetku obce by mohli mať možnosť podávať návrhy, respektíve doručovať cenové ponuky v podobe, ktorú si sami zvolia, teda buď listom alebo elektronicky.


Navrhuje to poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Ferenčák (Hlas-SD), ktorý predložil do parlamentu novelu zákona o majetku obcí. Upraviť ňou chce niektoré postupy pri nakladaní s majetkom obce.         

Povinné doručovanie cenových ponúk elektronicky je podľa Ferenčáka problematické "a to najmä z dôvodu, že obec pri nakladaní so svojím majetkom nie je v postavení orgánov verejnej moci".         

Poslanec tiež navrhuje, aby obec zabezpečila mlčanlivosť o údajoch z podaných návrhov, respektíve doručených cenových ponúk až do uplynutia lehoty na ich predkladanie.         

Ferenčák tiež hovorí, že aplikačné problémy si vyžiadali aj novú úpravu krátkodobého nájmu majetku obce, respektíve nájmu hnuteľnej veci, ktorej zostatková hodnota je nižšia ako 3500 eur v prípade, ak súčasne ide o nájom majetku na verejnoprospešný účel.         

"V platnej právnej úprave absentuje aj osobitná úprava nájmu takého majetku obce, ak podľa osobitných predpisov poskytnutie verejných prostriedkov obci na obstaranie majetku alebo v súvislosti s ním bolo podmienené prenechaním tohto majetku do nájmu za nižšie nájomné," vysvetlil poslanec.         

Novela by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. januára 2025.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Zámer chovať nebezpečné pavúky či plazy obec posudzovať nebude
Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy.
viac
13.03.2020
Starostovia vyzývajú SVP na transparentnosť
Starostovia obcí z okolia vodnej nádrže Domaša žiadajú Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), aby boli prítomní pri posudzovaní žiadostí o prenájom pobrežných pozemkov v ich katastroch.
viac
21.03.2020
ÚVZ SR vydal stanovisko pre samosprávy, ako majú v súčasnosti nakladať s odpadmi
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal stanovisko pre samosprávy miest a obci, ktoré žiadali informácie, ako majú pre nový koronavírus nakladať s komunálnym odpadom. O toto stanovisko žiadalo aj mesto Bratislava.
viac
09.06.2020
Ochrana komunálneho majetku v centre pozornosti
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s podujatiami v regiónoch. Aktuálne pre primátorov, starostov, aj odborných zamestnancov samospráv organizujeme workshopy zamerané na tému majetkových prevodov v rámci režimu - prípady hodné osobitného zreteľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %