Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
17.07.2018 10:10

Hviezdne leto na Horehroní


Ilustračný výrez plagátu


Vychutnajte si magickú silu nočnej oblohy ďaleko od umelých svetiel civilizácie a prežite jedinečný zážitok astronomického pozorovania hviezd v ničím nerušenom prostredí Balockých vrchov uprostred Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.


,,Návštevníkov čaká večerná jazda Astrovlakom - historickým vláčikom Čiernohronskej železničky cez Lesnícky skanzen, astronomická príprava v tradičnej horárni s pravým astronómom a pozorovanie nočnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi ďaleko od svetiel mesta v čarovnom prostredí uprostred hlbokých lesov.“, uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE, Ing. Petra Rizdoňová Hlásniková.

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a odborný výklad je pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici - organizačnej súčasti Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom, na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť priblížil Mgr. Stanislav Kaniansky: ,,Na úvod máme pripravenú prezentáciu o vesmíre, vzniku a metódach pozorovania oblohy v horárni v Lesníckom skanzene. Následne si návštevníci budú môcť otestovať svoj zrak pozorovaním nočnej oblohy voľným okom, naučíme sa čo všetko môžeme pozorovať na oblohe, ako sa orientovať v teréne podľa hviezd a každý si vyskúša pozorovanie astronomickým ďalekohľadom.“

Výlet Astrovlakom s pozorovaním hviezd a vôbec návšteva Lesníckeho skanzenu vo večerných hodinách sa koná výnimočne po prvý krát, a zopakovať si ju návštevníci budú môcť v ďalších dvoch termínoch počas augusta 2. a 16. 8. 2018.“ doplnil Ing. Michal Kofira, vedúci Lesníckeho skanzemu z Odštepného závodu Čierny Balog.

,,Lístky na výlet, v ktorom sú zahrnuté jazdy vláčikom, astronomická príprava a pozorovanie hviezd ďalekohľadmi si budú môcť návštevníci zakúpiť v autobuse alebo priamo na hlavnej stanici Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu, z kapacitných dôvodov odporúčame rezervovať si miesta na www.cyklo.horehronie.net.“ povedal Ing. Aleš Bílek, riaditeľ Čiernohronskej železnice.

,,Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE zabezpečuje i dopravu z rekreačnej oblasti Tále a obcí Bystrá, Mýto pod Ďumbierom a z mesta Brezno priamo do Čierneho Balogu na hlavnú stanicu Čiernohronskej železnice. Doprava je pre držiteľov Horehronie card a Karty Horehronca bezplatná.“ povedala Mgr. Kristína Šajgalíková, marketing manager oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE.

,,Cestovný ruch je neoddeliteľnou súčasť regiónu Horehronie a príprava jedinečných a zároveň kvalitných produktov je jednou z hlavných úloh organizácie, ktorú môžeme napĺňať len vďaka spolupráci jej členov, partnerov a iných subjektov. Ďakujeme za spoluprácu Ing. Miroslavovi Pepichovi a Ing. Michalovi Kofirovi z Odštepného závodu Čierny Balog, Ing. Alešovi Bílkovi z Čiernohronskej železnice a Mgr. Stanislavovi Kanianskemu z Hvezdárni v Banskej Bystrice.“ povedala Ing. Petra Rizdoňová Hlásniková.

Autor: (ts-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Jedinečný astrovlak vyrazí na svoju prvú zimnú jazdu
A vy máte opäť možnosť vychutnať si magickú silu nočnej oblohy a zažiť pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.
viac
28.05.2019
Už tento piatok štartuje Horehronský expres
Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia - Horehronského expresu.
viac
01.06.2019
V kraji už jazdí Horehronský expres
Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.
viac
24.08.2019
Horehronské cyklodreziny prvý krát na Slovensku
Na úzkokoľajovej trati medzi obcami Hronec a Čierny Balog, kde premávala známa parná Čiernohronská železnička vznikol ďalší unikát. Už od piatku 23. augusta sa domáci aj turisti budú môcť po prvý krát na Slovensku bicyklovať aj po koľajniciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %