Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.01.2021 01:00

Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly


Snímka zdroj: (hurbanovo.sk).


Mesto Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly. Financie na obnovu národnej kultúrnej pamiatky vo výške 4000 eur získala samospráva vďaka podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja z výzvy Zachráňme kultúrne pamiatky.


Mesto Hurbanovo sa spolupodieľalo na financovaní reštaurátorských prác. Celkové náklady na reštaurovanie dosiahli 6480 eur, informovalo vedenie mesta.

Cieľom projektu boli reštaurátorské práce na pieskovcových prvkoch hrobky, tabernákulí, podľa dobových analógií. Práce pozostávali z prvotnej demontáže ťažkých, vyše pol metra vysokých a 100 kilogramov vážiacich pieskovcových tabernákulí, odstránenia povrchových depozitov, spevnenia kamennej hmoty, dopĺňania absentujúcich tvarových prvkov v umelom kameni, modelačných rekonštrukcií, osadenia a záverečnej hydrofobizácie.

Pohrebná kaplnka s areálom je národná kultúrna pamiatka. Postavená bola v roku 1851 v umeleckom štýle a slohu historizmu a slúžila ako pohrebná kaplnka významnej rodiny Thege Konkoly. V súčasnosti slúži predovšetkým ako symbol zdôrazňujúci dôležitosť vedeckého a osobnostného prínosu meteorológa, fyzika, astronóma a zakladateľa najmodernejšieho meteorologického observatória v Uhorsku Mikuláša Konkoly – Thege. Je súčasťou múzejných výkladov Slovenskej ústrednej hvezdárne – Múzea Mikuláša Thege-Konkolyho v Hurbanove. Pohrebná kaplnka bola zaradená medzi pamiatky mesta, ktoré sú súčasťou Turistického náučného chodníka. Podzemná krypta pochádza z obdobia poslednej štvrtiny 19. storočia. Je postavená v duchu dobového eklekticizmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
29.02.2020
Pod národnými kultúrnymi pamiatkami budú vysporiadané pozemky
Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa od novembra 2019 konajú pracovné stretnutia zástupcov Ministerstva kultúry SR, Lesov SR, š.p., Pamiatkového úradu SR, Združenia Zachráňme hrady so zástupcami MPRV SR.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %