Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.03.2020 08:45

Humenné si od rekonštrukcie MŠ sľubuje 70-percentnú úsporu energií


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Humenné plánuje na jar začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ).


Ako uviedol vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta mestského úradu Miroslav Turčan, investičná akcia, na ktorú samospráva získala dotáciu vo výške takmer 950 000 eur, by mala znížiť energetické náklady na prevádzku MŠ na Partizánskej ulici o 70 percent.

„Už podľa názvu projektu ide o kompletnú rekonštrukciu obvodového plášťa, výmenu okenných a dverných konštrukcií. Budú tam tiež nové rekuperačné jednotky na efektívne využívanie systému vykurovania, rekonštrukcia interiérového osvetlenia, ohrevu teplej úžitkovej vody,” vymenoval Turčan práce, ktoré má projekt zahŕňať s tým, že vo všeobecnosti má priniesť celkové zlepšenie tepelnotechnických, technologických, hygienických a funkčných vlastností oboch budov predškolského zariadenia. Ako doplnil, cieľom nákladného projektu je, v súlade s energetickým auditom, ktorý predchádzal vypracovaniu projektovej dokumentácie, znížiť energetickú náročnosť MŠ o 70 až 74 percent.

„Mesto musí zámer naplniť, a potom päť rokov energetickú náročnosť budov monitorovať,” vysvetlil Turčan podmienky projektu.

Poskytovateľom finančných prostriedkov je Slovenská inovačná a energetická agentúra. Ako Turčan dodal, vo verejnom obstarávaní uspel uchádzač, ktorému sa predpokladaný rozpočet podarilo znížiť. Zo zmluvy o dielo zverejnenej na stránke mesta vyplýva, že je ním humenská spoločnosť Chemkostav HSV. Podľa projektovej dokumentácie vyčíslila investičnú akciu na 827 994,14 eura. Spolufinancovanie mesta bude predstavovať päť percent z výslednej sumy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
30.08.2022
Novopostavenú škôlku zatiaľ neotvoria, obci chýbajú peniaze na vybavenie
V obci Cakov v okrese Rimavská Sobota začiatkom roka skolaudovali novopostavenú materskú školu (MŠ) s kapacitou pre približne 50 detí. V septembri ju však neotvoria, obci totiž chýbajú financie na nákup vybavenia a zariadenia škôlky. Uviedol to starosta obce Karol Bari.
viac
04.01.2023
V Ž. Breznici budú tento rok pracovať na projekte rekonštrukcie materskej školy
Na projekte rekonštrukcie materskej školy budú tento rok pracovať na Obecnom úrade v Železnej Breznici v okrese Zvolen. S projektom sa chcú následne uchádzať o finančnú podporu z európskeho Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %