Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
10.10.2024 01:10

Hrozí obmedzenie prevádzky športovísk a mládežníckeho športu


Ilustračná snímka, zdroj: FK Prievidza


Komora miest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa zaoberala aktuálnymi výzvami v oblasti financovania energeticky náročných športovísk a podpory detského a mládežníckeho športu.


Mestá a obce čelia zložitým finančným podmienkam v dôsledku prebiehajúcej konsolidácie verejných financií. Tá môže viesť k dramatickému zníženiu finančnej podpory miest pre športové infraštruktúry a mládežnícke športové aktivity.

„Komora miest riešila okrem iného prevádzku energeticky náročných športovísk a dotácie na podporu detského a mládežníckeho športu, kde mestá a obce zohrávajú kľúčovú úlohu. S obavami sa však pozeráme na začiatok nového kalendárneho roka, pretože konsolidácia a potreba šetrenia sa výrazne prejavia v rozpočtoch miest a obcí,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS upozorňuje, že mestá a obce nebudú schopné zabezpečiť plnú prevádzku všetkých športovísk, ak bude nutné výrazne škrtať výdavky z dôvodu konsolidácie. „Nebudeme v stave zabezpečiť prevádzku všetkých športovísk a zároveň udržať dotačné schémy v takej miere, ako sme sa snažili doteraz, až do konca tohto roka,“ dodal  Jozef Božik.

Predseda ZMOS Jozef Božik poukázal na konkrétne príklady finančných problémov spojených s prevádzkou športových zariadení. „Prevádzka športovísk, najmä tých energeticky náročných, ako sú zimné štadióny a plavárne, je pre mestá obrovskou finančnou záťažou. Napríklad len prevádzka zimného štadióna v niektorých mestách stojí obrovské státisíce tisíc eur ročne, pričom tieto športoviská využívajú stovky detí a mládežníckych tímov. Bez systémovej pomoci nebudeme schopní udržať tieto služby,“ varoval Jozef Božik.

ZMOS zároveň upozorňuje, že mestá a obce nemôžu niesť celú záťaž samé. „Detský a mládežnícky šport rieši samospráva, nie štát, čo vytvára obrovský tlak na naše rozpočty. Bez väčšej podpory od štátu bude veľmi ťažké udržať prevádzku energeticky náročných športovísk a zabezpečiť podporu pre tento detský a mládežnícky šport,“ dodal.

Podľa ZMOS bude potrebné zo strany štátu prehodnotiť podporu pre mestá a obce v oblasti športu. „Konsolidácia je nevyhnutná, ale nesmie ohroziť naše deti a mládež. Potrebujeme, aby sa štát podieľal na financovaní energeticky najnáročnejších športových zariadení, inak dôjde k obmedzeniu alebo úplnému zatvoreniu mnohých z nich,“ zdôraznil Jozef Božik. Na záver dodal, že iná situácia by bola, keby nám štát v uplynulých dvoch rokoch z titulu opatrení bývalých vlád nezobral jednu miliardu eur.

Online rokovanie Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo v stredu 9. októbra 2024 za účasti členských miest ZMOS.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Radnica plánuje v tomto roku investovať takmer 3,8 milióna eur
Liptovskohrádocká samospráva plánuje v tomto roku investovať do zveľadenia mesta takmer 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov je nasmerovaných do revitalizácie mestských športovísk pre deti a mládež.
viac
11.05.2020
Bratislava spustila program na podporu investícií do športovej infraštruktúry
Mesto Bratislava spustilo grantový program na podporu investícií do športovej infraštruktúry. Zámerom je Bratislavčanom priniesť nové zóny určené na šport a rekreáciu.
viac
07.10.2021
Mesto Prievidza prijalo koncepciu rozvoja športu na nasledujúcich desať rokov
Mesto Prievidza má záujem i nasledujúce roky pokračovať predovšetkým v podpore mládežníckeho športu. Dôraz bude klásť aj na zabezpečenie vhodných podmienok na rekreačné športovanie širokej verejnosti vrátane zdravotne znevýhodnených a seniorov.
viac
04.05.2024
Mesto pridelilo dotácie na mládežnícky šport, kultúru i lepší život
Mesto Prievidza pridelilo dotácie na mládežnícky šport, kultúrne aktivity, ale i na projekty, ktoré zlepšujú kvalitu života v Prievidzi. Dotácie tento rok po prvý raz prerozdeľovalo cez elektronický systém.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %