Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.08.2023 02:05

Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily


Petrivaldského vila prešla v uplynulých rokoch komplexnou rekonštrukciou zameranou na exteriér a vzhľad objektu.


V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.


"Celý interiér je navrhnutý v modernom technicky atraktívnom, inovatívnom štýle s interaktívnymi prvkami atraktívnymi pre návštevníkov, pričom rešpektuje dôležitý historický ráz budovy či už z pohľadu exteriéru, ale aj interiéru, ako národnej kultúrnej pamiatky. V najstaršej časti budovy ostávajú zachované zreštaurované maľby na stenách, ktoré budú dotvárať historický charakter interiéru budovy," priblížila Hroncová.         

Mesto na zariadenie interiéru Petrivaldského vily získalo v rámci výzvy pre najmenej rozvinuté okresy regionálny príspevok vo výške približne 132.700 eur. Financie budú použité na nákup nábytku a zariadenia vstupnej miestnosti a priestorov budúceho turistického informačného centra. Vďaka príspevku v historickej budove vznikne i interaktívne múzeum prezentujúce život a tvorbu literárnych dejateľov z Hnúšte, Mateja Hrebendu a Janka Francisciho Rimavského, nachádzať sa tu bude i workshopová miestnosť.         

"Miestnosť bude určená knihe, tvorbe knihy, písaniu, šíreniu kníh prostredníctvom historických príbehov. V miestnosti bude vytvorený priestor pre možnosť vyskúšania si písania knihy atramentovým a husacím perom, budú sa tu organizovať aj besedy so spisovateľmi a podobne," dodala Hroncová.         

Petrivaldského vila prešla v uplynulých rokoch komplexnou rekonštrukciou zameranou na exteriér a vzhľad objektu. Samospráva na ňu získala dotácie z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstva kultúry SR a Miestnej akčnej skupiny Malohont v celkovej výške približne 205.000 eur. Súbežne s prácami sa v objekte uskutočnil aj architektonický a pamiatkový výskum. Projekt zameraný na vybavenie interiéru plánuje mesto ukončiť do mája 2024, informačné centrum a expozície chce následne sprístupniť širokej verejnosti.         

Petrivaldského vila bola postavená v secesnom štýle pre miestneho podnikateľa staviteľmi z Rožňavy. V jej pristavanej časti bolo v minulosti umiestnené zariadenie na výrobu a plnenie sódovky do fliaš. Po smrti posledného majiteľa Pankráca Petrivaldského v roku 1976 sa objekt dostal do majetku štátu. V roku 1996 vilu do vlastníctva získalo mesto Hnúšťa, od roku 1998 je národnou kultúrnou pamiatkou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2019
Mesto Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.
viac
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
18.11.2020
O dotáciu na obnovu školských jedální požiadalo 2194 záujemcov
O dotáciu na obnovu školských jedální požiadalo 2194 záujemcov. Potvrdil to odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
04.02.2022
V Petrivaldského vile vznikne turistické informačné centrum i malé múzeum
V priestoroch Petrivaldského vily v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota má vzniknúť nové turistické informačné centrum i malé múzeum. Samospráva začala s rekonštrukciou historickej budovy vlani, dokončiť ju plánuje tento rok. Informoval o tom referent pre cestovný ruch mesta Branislav Caban.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %