Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.11.2019 03:10

Hlahol kostolných zvonov v Príbovciach


Ilustračná snímka (autor)


Každoročne si Evanjelický cirkevný zbor a. v. v Príbovciach, tak ako v mnohých ďalších cirkevných zboroch po celom svete, hlaholom kostolných zvonov pripomína padlých vojakov z 1. svetovej vojny, ale aj všetky obete vojen a ozbrojeného násilia.


Stalo sa tak aj v pondelok 11.novembra 2019, keď o 11-ej hodine 11-ej minúte rozozvučali kostolné zvony ako pripomienka vojnových hrôz. Zo 65 miliónov vojakov mobilizovaných všetkými bojujúcimi štátmi ich bolo 8 miliónov zabitých a ďalších 21 miliónov zranených alebo doživotne zmrzačených.

Hrôzy a útrapy z tejto vojny zostali tak hlboko vryté do vedomia jej účastníkov, že bezprostredne po skončení vojny bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov. Symbolom veteránov 1. svetovej vojny sa stali červené maky.

Vzdajme úctu každému vojnovému veteránovi, ktorý nasadzoval svoj život, aby sme my dnes mohli žiť, ale aj všetkým obetiam vojen a ozbrojeného násilia.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2018
Žilina si pripomenula hrdinstvo padlých vojakov z druhej svetovej vojny
Včera si celá Európa pripomenula 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Práve 8. mája 1945 totižto oficiálne kapitulovalo nacistické Nemecko. Toto výročie si dnes v Budatíne, pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny, pripomenuli aj predstavitelia mesta a obyvatelia tejto mestskej časti.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
07.11.2020
Testovanie v druhom kole 7. - 8. novembra – otázky a odpovede
Pri vychádzaní a pohybe v červených okresoch v termíne 9. – 14. novembra bude potrebný aktuálny test. V ostatných stačí negatívny výsledok potvrdený na certifikáte z testovania 29. októbra až 1. novembra.
viac
14.11.2020
V Príbovciach si pripomenuli padlých vojakov z 1. svetovej vojny
Aj Evanjelický cirkevný zbor a. v. Príbovce, tak ako množstvo ďalších cirkevných zborov po celom svete, si 11. novembra pripomenul padlých vojakov z 1. svetovej vojny, ale aj všetky obete vojen a ozbrojeného násilia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %