Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.11.2019 04:05

Historickú radnicu chce mesto sprístupniť aj zo severnej strany


Historická radnica na Námestí Majstra Pavla v Levoči. Snímka zdroj: Spišské Múzeum v Levoči


Mesto Levoča chce sprístupniť aj druhú stranu historickej radnice na Námestí Majstra Pavla. O finančné zdroje na projekt sa chce samospráva uchádzať z nórskych fondov, celkové náklady sa vyšplhajú na približne milión eur.


 Pre TASR to potvrdil primátor mesta Miroslav Vilkovský s tým, že nórsky finančný mechanizmus sa obnovuje po ôsmich rokoch a mesto to chce využiť na sprístupnenie radnice zo severnej strany.       

„Hlavný vstup je v súčasnosti z južnej strany a naším cieľom je urobiť túto budovu priechodnou, podobne ako sú „Sukiennice“ v Krakove, ktoré boli centrom obchodu v minulosti. Severný vchod sa po požiari radnice v 16. storočí a následnej rekonštrukcii zamuroval. My to chceme zmeniť a následne tento priestor využiť napríklad na galériu alebo na iné služby,“ ozrejmil Vilkovský. Podľa neho bude vďaka sprístupneniu ďalšieho vchodu radnica o čosi atraktívnejšia a návštevníci tak budú mať ďalší dôvod navyše sa tam zastaviť.       

Samotné stavebné práce by si mali podľa primátora vyžiadať zhruba 700.000 eur, zvyšných 300.000 eur pôjde na tzv. mäkké projekty. „V rámci toho chceme podporiť remeselnú činnosť i samotných remeselníkov, ktorí tam v súčasnosti prezentujú svoju výrobu,“ doplnil Vilkovský. V spodnej časti historického objektu je totiž umiestnený celoročný remeselný trh, ktorý medzi pozitívne príklady z praxe zaradilo aj Združenie miest a obcí Slovenska. Funguje už tretí rok a stretáva sa s čoraz pozitívnejšími ohlasmi.       

Radnica už prešla rekonštrukciou v minulosti, ďalšia obnova súvisiaca práve s jej sprístupnením zo severnej strany, by mohla podľa Vilkovského začať v roku 2021. „Predpokladáme, že na budúci rok by mohol prebehnúť celý proces schvaľovania z nórskej strany, verejné obstarávanie a ďalšia príprava, až potom by sa začalo so samotnými prácami,“ dodal.       

Renesančná radnica, ktorú postavili v polovici 15. storočia, je jednou z dominánt historického centra Levoče. Jej súčasná podoba je výsledkom viacerých premien, ale najmä prestavby z konca 19. storočia. Okrem spomínaného remeselného trhu sa v nej nachádza aj expozícia venovaná dejinám mesta.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
26.07.2021
Vďaka polmiliónovej dotácii na smart zariadenia bude mesto bezpečnejšie
Dubnica na d Váhom bude opäť pokrokovejšia. Samospráva získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR viac ako pol milióna eur na využitie moderných technológií priamo v uliciach mesta.
viac
06.09.2023
Mesto Levoča získalo dotáciu na sociálne projekty
Mesto Levoča získalo dotáciu pol milióna eur na sociálne projekty. Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová uviedla, že spätná väzba na pôsobenie miestnych občianskych a poriadkových služieb (MOaPS) je veľmi pozitívna, preto sa v projekte rozhodli pokračovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %