Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.08.2022 02:25

Goralské folklórne slávnosti sa z centra obce presunuli vyššie


Na archívnej snímke sprievod goralov. Snímka zdroj: (tasr).


V Bachledovej doline v Ždiari vo štvrtok štartuje 26. ročník Goralských folklórnych slávností. Oslava tradičnej goralskej kultúry a tradícii sa koná do nedele 14. augusta na netradičnom mieste.


"Z centra obce Ždiar sa podujatie presunulo do nadmorskej výšky 1200 metrov. Priamo pri vstupe na Chodník korunami stromov sa návštevníkom predstavia ždiarski remeselníci, ktorí sa pokúsia priblížiť časy dávno minulé a ukázať jedinečnosť toho, čo sa v obci podarilo ešte uchovať," uviedla Martina Múdra zo strediska Bachledka.

Svoje výrobky predstaví najstarší remeselník, vyše 90. ročný rezbár Jozef Michlík, Alžbeta Spirčáková predvedie pradenie ľanu, návštevníci uvidia aj výrobu tradičných ždiarskych čepcov a svadobnej party či drevených šindľov a korýtok. "Ako sa vyrába ždiarska valaška - čupaga ukáže Jozef Pitoňák, znalec miestnej histórie, a muzikant Jozef Bachleda zase návštevníkom predstaví výrobu najhodnotnejšej časti ždiarskeho kroja - serdoky, ždiarskych súkenných papúč, sukmany či kurtky," doplnila Múdra. Nebude chýbať umenie klepania kosy, výroba hrablí, kožených zápästkov či družbovských klobúkov. Filip Bekeš odhalí tajomstvo výroby ždiarskych súkenných nohavíc, podľa Múdrej zaujmú aj výšivky ždiarskych košieľ, či už staré karpatské krížikové výšivky alebo výšivky makov na plátenných mužských košeliach.

"Návštevníci sa počas celého podujatia budú môcť zapojiť aj do stavby slamenej sochy Gorala, ktorá dosiahne výšku až 4,5 metra," upozornila Múdra s tým, že pripravený je počas štyroch dní aj pestrý kultúrny program. Okrem domácich folklórnych súborov vystúpia aj Marián Čekovský, Kandráčovci, Cimbal Brothers či viacerí detskí interpreti. Na podujatie sa dá vystúpiť pešo po turistickom chodníku, alebo vyviesť lanovkou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
05.08.2022
Novinkou víkendových slávností Červeník 2022 je folklórne stanové mestečko
V poradí 56. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať od piatka do pondelka (5. - 8. 8.) a ponúkne vystúpenia domácich i zahraničných účinkujúcich, sprievodné podujatia a výstavy.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
10.08.2023
Goralské folklórne slávnosti zapíšu svoj 27. ročník
Už onedlho sa budú v turistickom centre nad obcou Ždiar konať Goralské folklórne slávnosti. Od piatka 11. do nedele 13. augusta sa uskutoční ich 27. ročník. Organizátori si pripravili kultúrny program a prezentáciu goralských zvykov a tradícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %