Štvrtok 04.07.2024
Dnes má meniny 
Prokop
°C
01.07.2024 02:05

Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa skracuje, desať z nich končí


Ilustračná snímka (TASR)


Desať detských ambulantných pohotovostí od pondelka v rámci schválenej redukcie siete končí. Ide o pohotovosti v okresoch Galanta, Košice-okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov a Senica.


V oblasti pediatrie začínajú od júla platiť aj ďalšie zmeny, vyplývajú z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Skracujú sa napríklad ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti a upravujú sa ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.         

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Realizuje ju v troch fázach. V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.         

Od júla začali platiť aj ďalšie zmeny v oblasti pediatrie. Skracujú sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti, a to z 22.00 na 20.00 h. Upravujú sa tiež ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h. Zmeny priniesla novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ich odôvodňovala potrebou zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2018
Bánovce nad Bebravou a Dubnica zostali bez detskej lekárskej pohotovosti
Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých a deti je od nedele v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 h a počas sviatkov a víkendov od 7.00 do 22.00 h. Lekárska pohotovosť v kraji prináša aj niektoré ďalšie zmeny.
viac
20.10.2023
Petíciu proti zrušeniu detskej pohotovosti v Šali podpísalo vyše 4700 ľudí
Mesto Šaľa odovzdalo ministerstvu zdravotníctva petíciu proti zrušeniu šalianskej detskej pohotovosti. Ako uviedla radnica, petičné hárky podpísalo 4736 ľudí.
viac
06.03.2024
ZMOS chce zachovať čo najviac detských ambulantných pohotovostí, vedie rokovania
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zmenu vyhlášky k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Snaží sa o zachovanie pohotovostí v čo najväčšom počte a dostupnej vzdialenosti pre rodičov.
viac
14.03.2024
Dolinková chce zorganizovať stretnutie k sieti detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková plánuje zorganizovať stretnutie v súvislosti s vyhláškou k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Kroky avizovala v reakcii na snahu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zachovať čo najviac pohotovostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %