Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.01.2024 10:05

Fotovoltaika na budovách materských škôl začala šetriť elektrickú energiu


Pohľad na strechu s fotovoltaikou materskej školy na Nábreží sv. Cyrila v Prievidzi


MŠ, Ul. J. Matúšku a MŠ, Nábrežie sv. Cyrila v Prievidzi začali čerpať energie z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom zariadenia na využitie slnečnej energie. Obe materské školy prevádzkou fotovoltaických panelov ušetria viac ako 30 % nákladov na elektrickú energiu.


Mesto Prievidza v minulom roku podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy OPKZP-PO4-SC411-2023-80 pre dve materské školy a to MŠ na Ulici Matúšku a MŠ na Nábreží sv. Cyrila. Realizácia projektov bola podporená z operačného programu Kvalita životného prostredia, spolufinancovaného z Európskej únie. Ich cieľom bolo zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie na konečnej energetickej spotrebe.

S prácami na umiestnení zariadení na streche materských škôl sa začalo na jeseň 2023 a ku koncu roka 2023 boli diela odovzdané a zapojené do distribučnej siete.

Na streche každej materskej školy je na základe projektovej dokumentácie a maximálnej možnej kapacity 10 MWp, nainštalovaných 22 ks fotovoltických panelov o celkovej rozlohe 52,24 m2.

Mesto Prievidza na tento účel získalo dotáciu z Ministerstva životného prostredia SR, na dodávku a montáž fotovoltaických panelov vrátane technológie takmer 46-tisíc eur. Mesto dofinancovalo projekty sumou takmer 2500 eur.

„Náklady každej škôlky sa v minulom roku pohybovali na úrovni 6000 eur, predpokladáme podľa energetického auditu úsporu 2000 eur ročne na jednu škôlku. Všetko bude závisieť aj od reálnych poveternostných podmienok a od množstva slnečnej energie,“ informovala hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová

Realizáciou sa každopádne dosiahne zníženie spotreby nakupovanej energie, čo bude mať pozitívny dosah aj na nižšie prevádzkové náklady materských škôl počas celej doby životnosti projektu.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
06.10.2023
Mesto Prievidza podporí najmenších korčuliarov
Deti v predškolskom veku navštevujúce materské školy absolvujú v období od 15. septembra 2023 do 30. mája 2024 v priestoroch ľadovej plochy Zimného štadióna v Prievidzi kurz korčuľovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %