Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.08.2020 09:50

Financie na ornitologickú pozorovaciu vežu poskytne rakúsky partner


Snímka zdroj: (tasr).


Financie na stavbu ornitologickej pozorovacej veže pri bratislavskej mestskej časti Čunovo poskytne rakúsky partner.


Ten na území Rakúska postavil takéto veže vo vyššom počte. Uviedol to Roman Slobodník z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku, ktoré vežu plánuje postaviť. Partnera konkrétne nemenoval.

Pohyb ľudí je momentálne v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia neusmernený a nelegálny. Preto má byť veža podľa ornitológa postavená najmä pre nasmerovanie ľudí. „Veža má byť dominantným prvkom daného miesta a má vytvoriť také podmienky pre ľudí, aby ľudia nepokračovali ďalej do územia, na ktoré je vstup zakázaný. Veža umožní všetko podstatné vidieť z miesta z bezpečnej vzdialenosti pre dropy,” priblížil Slobodník. Dodal, že dôsledkom neusmerneného pohybu ľudí tak tento rok nezahniezdil v celej slovenskej časti CHVÚ drop veľký.

Veža by sa mala podľa Slobodníka postaviť v závislosti od všetkých povolení v rámci schvaľovacieho procesu.

Pozorovacia veža má stáť na pozemku hlavného mesta. Mestskí poslanci koncom júna schválili združeniu symbolický nájom desať eur na rok. Združenie chce v prípade získania finančných prostriedkov umiestniť na pozemku aj dve lavičky, slúžiace pre jašterice a zároveň na sedenie pre ľudí. Plánuje tiež stojan na bicykle a informačnú tabuľu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Náhradnú autobusovú stanicu otvorili v nedeľu
Náhradnú autobusovú stanicu na Bottovej ulici v Bratislave otvorili v nedeľu 1. októbra. Stanica má plnohodnotne nahradiť funkciu tej doterajšej na Mlynských nivách, na ktorej mieste plánujú do troch rokov vybudovať novú autobusovú stanicu.
viac
16.04.2020
Devínska Nová Ves začína s výstavbou vyhliadkovej veže
Bratislavská Devínska Nová Ves začína s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala v utorok (14. 4.) stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní.
viac
27.04.2020
Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého
Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %