Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.05.2017 10:29

Fiľakovo chce za európske peniaze vybudovať poldre


Ilustračná snímka.


Hoci mesto zasiahnu povodne sporadicky, ich sila je o to ničivejšia. Samospráva sa preto rozhodla predísť ďalším škodám investovaním do protipovodňových opatrení.


Mesto Fiľakovo zasiahli v 70. rokoch minulého storočia a naposledy v roku 2010 veľké povodne. Pri povodniach spred 7 rokov vytopilo takmer 150 domácností, železnice i prevádzky miestnych podnikateľov. Škody sa vyšplhali na viac ako pol milióna eur. V týchto dňoch prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektu, ktorým sa samospráva chce uchádzať o dotáciu na zlepšenie protipovodňových opatrení. „Povodne sa opakujú približne každých 20-30 rokov. Ide o následok náhlych prívalových dažďov. Cez mesto tečie potok Belina, do ktorého ústia prítoky Výhliadka a Klatov. Potok počas silných zrážok nestíha odvádzať vodu,“ povedal Attila Agócs, primátor Fiľakova. Keďže povodne tu nie sú časté, mesto nie je zahrnuté medzi oblasti so zvýšenou povodňovou aktivitou. Zoznam týchto oblastí sa však v najbližších dňoch bude aktualizovať. V prípade zaradenia by malo Fiľakovo väčšiu šancu uspieť v projektoch.

Na boj proti povodniam momentálne slúžia čerpadlá a hasičské protipovodňové balíky. K zlepšeniu situácie prispieva aj pravidelné čistenie korýt potokov. „Nezdá sa to byť podstatné, ale je. V roku 2015 som bol pri týchto prácach. Aktivační pracovníci z koryta vytiahli celú chladničku. Takýto objemný odpad by mohol spôsobovať problémy,“ vysvetlil Agócs.

Zlepšiť protipovodňovú situáciu by podľa primátora mohli suché nádrže – poldre, ktoré by vybudovali na tokoch Výhliadka a Klatov v lokalitách Výhliadka a Lieskové údolie. „V prípade veľkých zrážok by slúžili na dočasnú akumuláciu vody, ktorú by sme do Belinej cez priepuste púšťali postupne, aby koryto nevyplavilo. Obe nádrže by dokázali zachytiť 80-tisíc metrov kubických vody,“ priblížil primátor. Ako dodal, nie všetky pozemky, na ktorých by mali nádrže stáť, sú mestské. Samosprávu preto bude čakať zdĺhavý proces vysporiadania vzťahov s vlastníkmi.

Ak by mestu dotáciu neschválili, primátor je pripravený projekt hradiť z mestského rozpočtu. „Na samotnú prípravu projektu sme vyčlenili necelých sedemtisíc eur. Výstavba nádrží by mohla stáť 100-200-tisíc eur. Teraz na to prostriedky nemáme, avšak už budeme mať v rukách projekt a budeme vedieť postupovať ďalej. Nie je to malá investícia, keď však vezmeme do úvahy škody, ktoré voda napáchala naposledy, je potrebné to časom zrealizovať,“ zakončil.

 Obecné noviny č. 17-18/2017 na str. 17

 

Autor: ts-MÚ Fiľakovo


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Na Slovensku sa z eurofondov môžu začať budovať nové cyklotrasy
V regiónoch Slovenska sa môže začať budovať 86,9 kilometra nových cyklotrás. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR schválilo 28 projektov na nové cyklotrasy financované z eurofondov v objeme 12,7 milióna eur.
viac
06.05.2021
V tomto roku Fiľakovo kompletne obnoví viaceré ulice
Samospráva Fiľakova sa pripravuje na rozsiahle rekonštrukcie svojich ciest. Nakoľko sa v roku 2020 kvôli koronakríze investičné akcie v meste utlmili a preskupili na tento rok, samospráva sa teraz chystá asfaltovať za vyše 200-tisíc eur.
viac
22.08.2022
Začínajú rekonštrukcie eurofondových ciest na Horehroní i pri Fiľakove
Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok 18. augusta oficiálne odovzdali staveniská dvoch veľkých rekonštrukčných projektov ich zhotoviteľom.
viac
26.10.2022
Fiľakovo získalo na obnovu vnútrobloku v centre mesta takmer 530 000 eur
Samospráva Fiľakova získala z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) takmer 530 000 eur ako dotáciu na revitalizáciu vnútrobloku medzi ulicami Sládkovičova, Železničná a Parková v centre mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %